Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
23. 2. 2021 Vaření
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i zábava. Na sociálních sítích vznikají nejrůznější skupiny, kde se lidé chlubí svými výtvory. V přepočtu může pravidelné pečení vlastního chleba rodinu vyjít i levněji než kupování toho z obchodu a v neposlední řadě je to strašná dobrota. Základem dobrého chleba je pořádný kvásek. Jak na něj?
Chleba bez kvásku je na dvě věci
Kdo by neměl rád čerstvý a voňavý chléb? Silný krajíc, uvnitř vláčný a nadýchaný, orámovaný křupavou kůrčičkou, a na něj třeba jen máslo a sůl nebo třeba ještě pažitku, případně šunku od kosti či dobrý sýr... Jen při psaní se nám sbíhají sliny! Rok 2020, který většina z nás strávila zavřená doma, jako jednu z dobrých věcí přinesl zájem lidí o pečení vlastního domácího chleba. Ačkoliv při výrobě božího daru dvojnásob platí, že žádný učený z nebe nespadl a většinou se hned první pokus nevyvede úplně dokonale, se správným postupem budete mít zaručeno, že ten první pokus zároveň nebude úplný propadák. Základem dobrého chlebíku je i dobrý domácí kvásek, protože chléb zadělávaný kváskem má výraznou chlebovou chuť i vůni a díky vyšší kyselosti také vydrží déle než ten z droždí. Poctivý kvásek ale vyžaduje trochu vědomostí a hlavně dávku trpělivosti. Nebojte se, poradíme vám.
Mohlo by vás zajímat
Jak vypěstovat dobrý kvásek?
Na výrobu základního kvásku potřebujete žitnou celozrnnou mouku, vodu a čtyři dny, kdy budete kvásek přikrmovat a necháte ho na teplém místě v klidu vzejít. Takový kvásek pak můžete využít na pečení prakticky jakéhokoliv slaného pečiva; houstiček, rohlíčků... Dají se ovšem udělat i kváskové koláče. Pokud ale chcete péct z kvásku chleba, budete potřebovat ještě mouku chlebovou a trochu více času.
Základem je čistá, sterilní a dobře vysušená nádoba s víčkem. Pokud máte sklenici s přiklápěcím víčkem, po dobu výroby kvásku víčko jen přiklopte, nezavírejte sklenici na pevno. Pracujete-li s nádobou se šroubovacím víčkem, udělejte do toho víčka několik děr kvůli přívodu vzduchu.
Mohlo by vás zajímat
První den do připravené nádoby nasypte žitnou mouku s vodou v poměru 1:2, tzn. 15 gramů (cca 1,5 lžíce) mouky a 30 gramů (cca 3 lžíce) vody. Udělejte to ráno a večer proces zopakujte. Takto pokračujte následující tři dny. Čtvrtý den můžete kvásek buď využít tak, jak jsme popsali výše, anebo jej zhruba polovinu odeberte do jiné nádoby a kvásek v původní sklenici dále přikrmujte.
Tentokrát k tomu ale použijte chlebovou mouku místo žitné a v poměru 1:1, tedy 30 gramů mouky na 30 gramů vody. Takto krmte kvásek další tři dny. Nyní vám kvásek spokojeně roste už týden. V této fázi už je použitelný i na chléb, ale lepší je si ještě počkat a dalších 5 dní jej přikrmovat: už jen večer, avšak stejným množstvím mouky i vody.
Mohlo by vás zajímat
Po celkem 12 dnech můžete sklenici s kváskem pevně uzavřít a dát kvásek do ledničky, čímž proces kvašení zastavíte. Takto připravený kvásek vydrží 7 dní a vy z něj můžete vesele péct krásné bochníky. Pokud jej při prvním pečení nevyužijete všechen a během týdne budete chtít péct více chlebů, vždy, když z kvásku část odeberete, jej zase přikrmte, a to v poměru 20 gramů chlebové mouky na 30 gramů vody. Hodně zdaru!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více