Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
26. 2. 2021 Historie a zajímavosti
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský toast. Za tuto energetickou vzpruhu sice velebíme zemi galského kohouta, jenže příběh francouzského toastu není tak přímočarý, jak by se podle názvu mohlo zdát. Odkud tedy jedinečná sladkost pochází?
Z říše římské do Ameriky
První zmínka o francouzském toastu se objevuje v Apiciu, což je sbírka receptů pocházejících z doby říše římské. Příprava toastu je zde uvedena pod názvem aliter dulcia, což znamená něco jako další sladké jídlo. Postup je pak přibližně tento: nakrájejte jemný bílý chléb, odstraňte kůrku, plátky namočte do mléka a rozšlehaného vejce, osmažte na oleji, přelijte medem a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
U našich německých sousedů dostal francouzský toast jméno arme ritter, což v překladu znamená chudí rytíři. Podle historických záznamů se zde připravuje již od 14. století. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, přibližně ve stejné době jistý Guillame Tirel, známější pod přezdívkou Taillevent, šéfkuchař francouzského dvora za dob panování krále Filipa VI. a také autor kuchařské knihy Le Viander, představil recept na tostées dorées neboli zlaté toasty. V postupu přípravy zmiňuje o použití tvrdého chleba, jeho obalení ve vejci a následném osmažení, Tailleventův recept ovšem neobsahuje mléko.
Mohlo by vás zajímat
V 17. století do bitvy o jméno a původ pochoutky vstupuje Anglie, kde se údajně poprvé objevilo označení francouzský toast. Odtud se pak tato oblíbená snídaně či sladká svačina dostala s prvními osadníky až do Ameriky a aby toho nebylo málo, na toustu se rozhodli přiživit i gurmáni za velkou louží. Tedy hlavně jeden, šefkuchař Joseph French, který se v roce 1724 vytasil s vlastním receptem. Pojmenoval jej neskromně po sobě, tedy Frenchův toast, jenže zapomněl na apostrof, a tak místo toho podával francouzský toast.
Vlastně zbytky
Je třeba říci, že ve Francii se francouzský toast ve skutečnosti jmenuje pain perdu, což znamená ztracený chléb. V době, kdy bylo jídla málo a vše se spotřebovávalo do posledního drobečku, byl tento recept skvělou variantou, jak využít i starší, třeba i lehce okoralý chléb, který by se jinak už nedal jíst. Když ho kuchařky ponořily do směsi vajec, mléka a osmažily jej na pánvi, vrátily ho k životu a připravily pro rodinu pořádně sytý chod. Je také pravdou, že podobných receptů se po celé světě objevuje spousta; ve Španělsku se jídlu na způsob francouzského toastu říká torrija, v Portugalsku pro změnu rabanadas. A když se to vezme kolem a kolem, ze stejného základu vlastně vychází naše žemlovka.
Mohlo by vás zajímat
Zatímco tradiční recept na francouzský toast obsahuje pouze chléb, vejce, mléko, trochu cukru a máslo na smažení, některé moderní varianty jej proměnily v dost komplikované jídlo. Hotový toast se často přelévá například javorovým sirupem, medem, maže se marmeládou či arašídovým máslem. Zdobit ho můžete ovocem, šlehačkou, ale také třeba jogurtem, v letních měsících zmrzlinou a na podzim ořechy. Používají se různé druhy chleba, v zásadě by mělo ale vždy jít o bílý typ, který si nejlépe rozumí se sladkou chutí ostatních ingrediencí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V čem se liší Lipo a PEZ? To první se vyrábí v Liberci, druhé proslavil mimozemšťan E.T.
Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12