Březen, za kamna vlezem? Maso vás zahřeje, z alkoholu naopak hrozí podchlazení
1. 3. 2021 Životní styl
I když se stále více otepluje, i v březnu je potřeba očekávat chladné dny. Teplota nezřídka spadne i pod bod mrazu a jarní šatstvo pak rychle měníme za zimní bundu. Tělesnou teplotu ale může ovlivnit i jídlo a pití, které přijímáme. Které potraviny vás zahřejí a pomůžou tělu vyrovnat se s nepříjemným mrazem?
Termogeneze a tělesná teplota
Obecně platí, že potraviny, které tělo tráví déle, mohou pomoci zvýšit tělesnou teplotu a cítit se více v teple. Je to dáno faktem, že při práci orgánů, včetně trávicí soustavy, se vyvíjí teplo v dutině břišní díky množství cév, které přechází do celého těla. Lékařským termínem pro tento proces je termogeneze, což je proces, při kterém tělo produkuje teplo způsobené metabolizací potravy. Hledejte jídlo s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a sacharidů. Mnoho z těchto potravin je složitější a jejich trávení trvá déle, což vám pomůže se zahřát.
Mohlo by vás zajímat
Káva, voda a čaj jsou jízdenkou do tepla
Horký zázvorový čaj vám během chladného dne dodá vnitřní pocit tepla. Je známo, že zázvor je dobrý pro zdraví trávicího traktu a může stimulovat termogenezi. Je to také diaforetikum, což znamená, že pomůže zahřát venek těla zevnitř. Udržování tepla je pouze jednou z mnoha zdravotních výhod pití zázvorového čaje. Dalším esem v rukávu je káva. Jednou z výhod pití kávy je kofein. Kofein zvyšuje práci metabolismu, což může zvýšit také tělesnou teplotu. Technicky může být ledová káva ještě lepší, protože obsahuje více kofeinu. Pokud se však nemůžete vzdát pocitu teplého šálku kávy ve svých rukou, velký rozdíl to není.
Mohlo by vás zajímat
Výčet nápojových termostatů zakončuje voda. Voda udržuje tělo v nejlepším možném stavu a pomáhá regulovat vnitřní teplotu. Dehydratace způsobuje pokles teploty v břiše, což může vést k podchlazení. Podle Summit Medical Group je u lidí méně pravděpodobné, že budou pít vodu, když je venku zima, protože necítí tak velkou žízeň. Na to ale pozor, není na škodu s sebou nosit lahev vody po celý rok.
Dobrá zpráva pro masožravce – zahřeje i maso
Banány mají hodně vitamínu B a hořčíku a obojí je důležité pro správnou funkci štítné žlázy a nadledvin. Tyto žlázy pomáhají regulovat tělesnou teplotu. Banány mohou mimo jiné zlepšit vaši náladu a chránit paměť. Skvělým tipem je také začít den snídaní tvořenou ovesnou nebo jinou obilnou kaší. Oves je skvělým zdrojem minerálů a vlákniny. Vláknina může zlepšit váš cholesterol a vyvolat pocit plnosti. Kromě toho, že vás oves udrží plnými a v teple, obsahuje mnoho dalších důležitých živin.
Mohlo by vás zajímat
V neposlední řadě zahřeje i červené maso. Hovězí, jehněčí a vepřové jsou dobrými zdroji železa. To je důležitý minerál, který pomáhá přenášet kyslík do celého těla. Lidé s nízkou hladinou železa v těle mohou trpět na studené ruce a nohy nebo se cítí často unavení. Jíst červené maso může také přispět k doplnění vitamínu B12, který přispívá ke zdraví nervů a silnému imunitnímu systému.
Vyhněte se alkoholu
Určitě vám už někdo někdy zkoušel radit, že na zahřátí je nejlepší dát si panáka. Zpočátku vám může skutečně být teplo, ale bude těžké si teplo udržet i nadále, protože pití alkoholu snižuje teplotu v útrobách. Alkohol také zhoršuje schopnost třasu, což je přirozená reakce na chlad, která se stará o zvýšení tělesné teploty. Pití alkoholu ve velmi nízkých teplotách tak může vyvolat až podchlazení.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak dlouho člověk vydrží bez vody? Dehydratace může vést k selhání ledvin i smrti
Přečtěte si Zobrazit více
Březnové pranostiky: Co nám říká lidová moudrost o počasí v březnu
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky