Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou
2. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Tím, čím je pro nás med, je pro Severní Ameriku javorový sirup. Sladká šťáva má medovo-oříškovou chuť a hodí se jako přeliv na palačinky, lívance, ale zajímavě dochutí třeba kávu. Kromě toho v sobě javorový sirup skrývá i pár důležitých zdravotních benefitů.
Tekuté zlato původních obyvatel
Že z javoru vytéká sladká šťáva věděli původní obyvatelé Ameriky už dlouhá léta před tím, než byla jejich země zakreslena na mapu světa. K tomuto objevu se váže řada legend. V jedné z nich se říká, že jistý indiánský náčelník hodil tomahawk na strom, ze kterého vytryskla míza. Jeho žena ji ochutnala a od té doby ji začala používat jako kuchyňské dochucovadlo. Od indiánů se o cukrových javorech doslechli první kolonisté a naučili se jejich šťávu sbírat. Přibližně v 17. století přišli severoameričtí mlékaři s vylepšeným postupem sběru javorové mízy. V předjaří vyvrtali do stromů malé otvory, pod ně pověsili kbelíky a jednou za den či dva, podle toho, jak rychle míza prýštila ze stromů, vylili obsah do větší nádoby a odvezli ji do provizorního cukrovaru.
Mohlo by vás zajímat
Zdraví z javoru
K výrobě jednoho litru javorového sirupu je třeba sesbírat asi 35 až 40 litrů mízy. Jde totiž o to, že míza je asi z 98 % procent tvořená vodou. To je také důvod, proč je cena výsledného produktu poměrně vysoká. Vodu je třeba odpařit, dříve tak farmáři vařili mízu v kotlích. Později přišli na to, že v širokých mělkých pánvích proces probíhá rychleji a sirup je ve finále chuťově lepší. I když se celý systém během staletí zmodernizoval, princip zůstává v zásadě stále stejný.
Mohlo by vás zajímat
Javorový sirup obsahuje řadu minerálů. Kromě draslíku, železa a vápníku v něm najdeme rovněž mangan a zinek, což jsou látky, které posilují naši imunitu. Zinek navíc chrání cévy před negativním vlivem vyšší hladiny cholesterolu. Vědci našli v javorovém sirupu také vitamíny skupiny B, které prospívají metabolickým procesům a napomáhají správné činnosti mozku i srdce. Další prospěšné sloučeniny se vyznačují protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. I když má javorový sirup vyšší sladivost, na druhou stranu má nižší glykemický index než cukr.
Mohlo by vás zajímat
Až se rozhodnete obohatit javorovým sirupem své kulinářské výtvory, hledejte takový, který má označení 100% javorový sirup. Navíc se vyplatí pečlivá kontrola složení, protože v obchodech můžete narazit i na sirupy s kukuřičným základem, kde se o javorové chuti a kvalitě rozhodně nedá příliš mluvit. Pro vaření a pečení se doporučuje hlavně tmavší sirup, protože je chuťově výraznější. Světlejší a řidší má jemnou chuť, takže se hodí především na finální dochucení pokrmů i nápojů.
Témata
Mohlo by vás zajímat