Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
5. 3. 2021 Vaření
I když brambory pocházejí až z druhého konce světa, přesněji řečeno z Jižní Ameriky, jsou s námi v Evropě už stovky let a nejspíš proto nám tak trochu zevšedněly. Málokdo si tak uvědomí, že vynecháním brambor ze stravy se připravuje o velmi důležité živiny.
Zemské jablko
Tak zní původní pojmenování brambor pocházející z druhé poloviny sedmnáctého století. Z něj pak vznikla řada lidových názvů, z nichž nejznámější jsou asi zemáky. A stejně, jako nouze naučila Dalibora housti, naučila Čechy jíst brambory, jelikož ti se k nim zprvu stavěli odmítavě. Tehdejší panovnice Marie Terezie dala dovézt brambory z německého Braniborska. Lidé jim začali říkat podle Braniborů – brambury, což už pak byl kjen krůček k dnešnímu názvu brambory. K většímu pěstování dopomohli v Čechách takzvaní "bramboroví kazatelé", což byli kněží, kteří chodili po zemi a přesvědčovali lidi k sázení brambor.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíst brambory?
Odpověď se nabízí sama - protože jsou dobré, a to nejen chuťově, ale i ze zdravotního hlediska. Obsahují totiž řadu vitamínů a minerálů. Pro někoho bude překvapením obsah vitamínu C. Aby ho z brambor při kuchyňské úpravě příliš neubylo, naučte se je vařit ve slupce. V jedné bramboře se skrývá i významné množství vitamínů skupiny B, které jsou odpovědné za různé metabolické procesy. Z minerálů je určitě třeba zmínit mangan a draslík, který přispívá k normální hladině krevního tlaku a cholesterolu. Jelikož brambory obsahují také škrob, který funguje na podobné bázi jako vláknina, zasytí vás a nebude vás po krátkém čase honit mlsná.
Nejlepší úprava? Na loupačku
V ideálním případě je nejlepší vařit brambory ve slupce, ale ať už je vaříte jakkoliv, platí, že byste je nikdy neměli nechat ležet dlouho ve vodě, aby zbytečně nepustily vitamíny a minerály. Vybírejte přibližně stejně velké hlízy; tak budete mít záruku, že všechny změknou ve stejnou dobu. Abyste zkrátili dobu vaření brambor a nepřišli tak o cenné látky, dejte je do vroucí osolené vody s trochou kmína. Nejprve je třeba brambory vařit zprudka, a pak je na mírném plameni dodělat. Hotové brambory ihned slijte. Před servírováním je klidně nechte v hrnci, ale nádobu nezakrývejte. Zbytečně by zlojovatěly a ztratily dobrou chuť. Na talíři na vařené brambory nezapomeňte přidat máslo a na ozdobu čerstvou petrželku nebo pažitku.
Mohlo by vás zajímat
A, B nebo C?
Řada lidí vezme v krámě pytlík brambor, odnese ho domů a cosi z něj uvaří. Ve finále se diví, proč se to nepovedlo. Důvod je jednoduchý. Není brambora jako brambora, proto je pěstitelé rozdělili podle typů a označili písmeny. Až tedy příště půjdete do obchodu, věnujte pozornost tomu, jaký typ kupujete. Pokud na něm najdete označení varný typ A, znamená to, že mají pevnou konzistenci a nerozváří se, jsou tedy vhodné jako příloha, do salátů nebo pro vaření ve slupce. Typ B je nejpoužívanější. Brambory s tímto označením jsou poloměkké, tedy polomoučnaté a hodí se do polévek, salátů či jako příloha. Ve varném typu C, tedy moučnatém, se nachází nejvíc škrobu, proto po těchto bramborách sáhněte, když budete připravovat bramborovou kaši, šťouchané brambory nebo bramborové těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Zkusili jsme připravit kávové želé: Hit letošního léta se snadno dělá, skvěle vypadá a božsky chutná
Jak oloupat brambory vařené ve slupce? Díky tomuto triku je oloupete snadno a rychle