Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
6. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal pesto - směs provoněnou delikátní bazalkou, parmazánem a piniovými oříšky s jemně česnekovou dochutí, která udělá z obyčejných těstovin luxusní pokrm, dodá polévkám správnou tečku a šmrnc tradiční italské pizze?
Dlouhá historie zelené chuťovky
Chceme-li se vrátit na začátek, doputujeme až do 12. a 13. století, kdy se Janovská republika, nacházející se na území dnešní Itálie, rozléhala od italského přístavu Janov až po Korsiku a Sardinii. Pesto je vlastně takovou směsí toho nejlepšího, co toto území nabízelo - a nabízí. Bazalka z Prà, nacházejícím se nedaleko Janova, piniové oříšky pěstované poblíž Pisy, česnek z Vessalica, pecorino ze Sardinie, Parmigiano-Reggiano z Emilia-Romagna a ligurský olivový olej a mořská sůl; tyto přísady tvoří duši pravého italského pesta.
Mohlo by vás zajímat
Nezbytná autentičnost
Pesto, jak ho známe dnes, si na své zrození muselo počkat do roku 1865, kdy se oficiální recept poprvé objevil v knize bratrů Rattových Cuciniera Genovese s definicí „nasekaný česnek a bazalka“. Od té doby tradiční receptura nezaznamenala nijak výrazné změny, nepočítáme-li různé krajové variace s přidáním vařených brambor nebo zelených fazolí. Příprava autentického Pesto alla Genovese ale stále vyžaduje použití mramorového tloučku, který je nezbytný pro to, aby se do pesta uvolnily všechny důležité oleje a vůněa. Pokud jde o bazalku, musíte použít Janovskou odrůdu D.O.P., což je chráněné označení původu. Tento druh bazalky se vyznačuje intenzivním aroma, krásně zelenou barvou a oválnými listy malé až střední velikosti. A co je určitě důležité zmínit je fakt, že tradičně se k nakrájení bazalky nepoužívá nůž - lístky se ručně trhají - ani kuchyňský robot k vlastní přípravě pesta.
Mohlo by vás zajímat
Italský produkt se zádrhelem
Ligurci jsou na své pesto velmi hrdí a důsledně hájí svůj tradiční recept i prostřednictvím přísných pravidel a předpisů týkajících se přísad a metod přípravy, jak je stanovuje Regione Liguria a konsorcium Pesto alla Genovese. V Itálii je tato obrana integrity místních produktů, receptů a tradičních metod považována za druh národního sportu. Vzhledem k tomu, jak urputně Ligurci trvají na tradičních surovinách pro pesto, není bez zajímavosti, že v některých starých receptech se objevuje formaggio d’Olanda, což je sýr gouda. Tenhle zádrhel vznikl proto, že díky bohatému námořnímu obchodu se severní Evropou byl sýr gouda snadněji dostupný než Pecorino Sardo nebo Parmigiano-Reggiano. Pravdou také je, že před lety, když docházelo k sezónnímu nedostatku bazalky, bývala nahrazována majoránkou a petrželkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak připravit pesto z medvědího česneku. Co do něj patří a jak ho využijeme
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků