Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
8. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Oblíbenou chuť dětství si čas od času rádi připomenou i dospělí. Nehledě na to, že pudink bývá součástí různých zdravotních diet, protože neobsahuje dráždivé látky a tělo ho obvykle dobře toleruje.
Není pudink jako pudink
Historie nám občas ukazuje, že umí být pěkně složitá. A to platí i o pudinku, protože pod tímto názvem se v průběhu věků objevovala řada různých typů jídel. Tak třeba samotné slovo pudink pochází z francouzského slova boudin, což v překladu znamená jelito. Nečekejte sladkost, ale původně směs vepřového masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. Ta se natlačila do střívka, zašpejlovala a vzniklé jelito se nakonec uvařilo. Středověké pudinky, které tvarem připomínaly současné, se připravovaly ze zbytků potravin, takže byly nejenom masové, ale třeba i zeleninové. Přibližně od sedmnáctého století se začínají objevovat i sladké pudinky, které ovšem vypadaly spíše jako dort, protože se do nich používala i mouka.
Mohlo by vás zajímat
Pořádná fuška
Ještě na začátku minulého století byste se u přípravy pudinku pořádně zapotili. A nutno dodat, že šlo o poměrně luxusní moučník, s ohledem na použité suroviny, alespoň tak to vyplývá z dobových kuchařek. Používalo se velké množství vajec, výjimkou nebylo i deset, smetana, máslo a spousta cukru. Nejdřív se všechny suroviny musely utřít - a při takovém množství to nebylo hotové za deset minut - a pak uvařit v páře. S ohledem na spoustu tuku a cukru by se takový pudink v dnešních dietních doporučeních nejspíš vůbec neobjevil.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový prášek pro alergičku
Výroba pudinkového prášku bývá spojována s anglickým chemikem Alfredem Birdem. Tento vystudovaný přírodovědec a lékárník poprvé použil k vytvoření napodobeniny vaječného krému kukuřičnou mouku. Pudink byl určený pouze pro jeho manželku, která měla alergii na vejce. Jednou jej ale zkusili dát hostům, kteří ho přijali vstřícně a cesta k průmyslové výrobě tak byla otevřená. Pudinkový prášek ušetřil mnoha ženám čas a také finance, protože ve srovnání s pracně vařeným a drahým domácím pudinkem byla cena toho instantního zanedbatelná.
Mohlo by vás zajímat
Domácí tradice
Pokud fandíte domácím výrobkům a chcete zkusit, jak chutná domácí pudink, není nic jednoduššího, než si připravit půl litru mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 3 velké žloutky. Do hrnce nalijete dvě třetiny mléka, přidáte 2 lžíce cukru a vyškrábnete obsah vanilkového lusku. Dáte vařit a mezitím vyšleháte poslední část mléka se žloutky, škrobem a zbytkem cukru. Hotovou směs vlijete do horkého mléka a za neustálého míchání vaříte do zhoustnutí. Pudink nalijete do misek a necháte v chladu ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Quiche z tortilly je snadný a rychlý. Zkuste ho podle videonávodu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle