Křidýlko, stehýnko, nebo radši steak? Vyznejte se v mase a jeho přínosech pro vaše zdraví
14. 3. 2021 Historie a zajímavosti
I když těch, kteří se masa v jídelníčku zcela zbavují, stále přibývá, faktem zůstává, že maso je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, železa a mnoha dalších pro tělo potřebných látek. To ale samozřejmě závisí na našem výběru; druh a kvalita masa je naprosto zásadní a určuje, jestli maso bude plnohodnotnou součástí jídelníčku, nebo jen nástrojem, jak si zaplnit žaludek.
Jak na etikety na mase?
Stačí pohled do sekce s masem ve vašem obchodě s potravinami a na masných výrobcích si určitě všimnete různých štítků. Organické, ze zvířat z pastvy, z volného výběhu... mají masa tohoto původu oproti konvenčnímu masu nějaké skutečné výhody? Organické maso má o něco vyšší rozsah omega-3 mastných kyselin, což jsou přírodní protizánětlivé látky. Maso ze zvířat z pastvy jde často ruku v ruce s bio masem. Tato zvířata mají obecně volné výběhy. Stejně jako organické, je maso ze zvířat z pastev mnohem bohatší na omega-3 mastné kyseliny a také na konjugovanou linolovou kyselinu - mastnou kyselinu, která souvisí s hubnutím a stavbou těla. Rozdíl v množství bílkovin mezi masem ze zvířat krmených travou a obilím se však jeví jako zanedbatelný.
Mohlo by vás zajímat
Pokud jde o kuře, studie provedená Kanadskou výzkumnou studijní skupinou v roce 2014 dospěla k závěru, že organické kuře z volného výběhu mělo ve srovnání s běžným kuřecím masem nižší obsah tuku. Po odstranění kůže však tento rozdíl náhle zmizel.
Vše, co potřebujete vědět o hovězím
V pouhém tři čtvrtě kilogramu vařené porce hovězího získáte 10 základních živin, včetně přibližně poloviny doporučené denní dávky bílkovin. Referenční dietní příjem bílkovin je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. To se rovná asi 60 gramům bílkovin pro průměrného muže žijícího sedavým způsobem života a vážícího 80 kilogramů a pro průměrnou ženu žijící sedavým způsobem života a vážící 60 kilogramů. Samozřejmě neexistuje univerzálně skutečně pevná „denní hodnota“ bílkovin, protože tato čísla se velmi liší v závislosti na velikosti, úrovni aktivity a zdraví člověka.
Mohlo by vás zajímat
Kuřecí prsa, nebo stehna?
Kuře má vysoký obsah bílkovin a nižší obsah tuku ve srovnání s jinými masy, například s hovězím. Když pomyslíme na kuřecí maso, často si představíme maso bílé. Bílé maso, především kuřecí prsa, je skvělým doplňkem pro lidi, kteří chtějí stravu s nízkým obsahem tuků a vysokým obsahem bílkovin. Nemůžeme však zapomenout na maso tmavší, jako jsou stehna a křidélka. Zatímco bílé maso má nižší obsah tuku než tmavé maso, tmavé maso má vyšší obsah železa, zinku, selenu a vitamínů skupiny B.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejzdravěji jíst vepřové?
BBC nedávno vytvořila seznam 100 nejvýživnějších potravin a vepřový tuk se umístil na osmém místě. Vzhledem k mnoha dalším výzkumům, které spojují tuky se srdečními chorobami, je to docela překvapivá zpráva. Vepřové maso má také vysoký obsah bílkovin a minerálů.
Mohlo by vás zajímat
Studie analyzovala surové hodnoty každého produktu a porovnala je s nutričními potřebami těla. Bylo zjištěno, že tuk vepřového masa obsahuje více nenasycených tuků ve srovnání s jehněčím a hovězím masem - což znamená více omega-3 mastných kyselin. Má také vysoký obsah kyseliny olejové.
Na kvalitě záleží... a u masa dvojnásob
Stravování se průmyslově nezpracovanými potravinami - především rostlinami a vysoce kvalitními živočišnými tuky - vykazuje největší přínos z hlediska dlouhodobého zdraví a dlouhověkosti. Je ale také nepopiratelné, že snížení příjmu masa může být také užitečné. Pokud jde o výběr masa, ujistěte se, že kupujete to nejlepší s těmi největšími přínosy a živinami. Vzhledem k nutriční hodnotě, kterou konzumace masa má, může být výrazné omezení vašeho příjmu potenciálně nezdravé. Pokud se tedy rozhodnete maso škrtnout, ujistěte se, že potřebné živiny adekvátně nahradíte za pomoci rostlinných potravin či doplňků stravy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí tlačenku připravíte v tlačenkovém sáčku i v krabici od mléka: S cibulí, octem a chlebem je to lahůdka
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Přečtěte si Zobrazit více
Už nikdy nekupujte bazalku: „Nekonečnou rostlinu“ si díky snadnému triku vypěstujete i doma na okenním parapetu
Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce
Malý lexikon salámů: Odkud se vzal Gothaj a proč se Vysočina jmenuje Vysočina?