Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
23. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Který olej je pro vás ten nejvhodnější? To do značné míry závisí na tom, jaký praktikujete styl vaření. Domácí kuchaři mají spoustu možností, pokud jde o to, jaký olej vybrat ke smažení, pečení nebo na pokapání salátů. Některé, například olivový olej, jsou dobře známé. Jiné, například avokádový nebo kokosový olej, jsou používané daleko méně. Vyznejte se v nich.
S olivovým olejem jdete na jistotu
Odborníci na výživu a vaření se shodují, že jedním z nejuniverzálnějších a nejzdravějších olejů, se kterým je možné vařit, je olivový olej. Hlavně ten extra panenský. Označení „extra virgin“, či česky „extra panenský“, znamená, že olivový olej není rafinovaný, a proto má vysokou kvalitu. Extra panenský olivový olej obsahuje velké množství mononenasycených tuků a některé polynenasycené mastné kyseliny; lékaři spojují tuto vlastnost s lepším zdravím srdce. Olivový olej má ve srovnání s jinými oleji relativně nižší bod varu, takže je nejlepší pro vaření při nízké a střední teplotě. Olivový olej je také jeden z nejzdravějších pro pečení a na zálivky salátů.
Mohlo by vás zajímat
U kokosového oleje pozor
Někdo doporučuje se kokosovému oleji úplně vyhnout, jiný radí užívat jej s mírou. Hlavním bodem rozporu je vysoký obsah nasycených tuků; na rozdíl od jiných rostlinných olejů je totiž kokosový olej primárně nasycený tuk. Ne každý odborník souhlasí s tím, že takový koncentrovaný zdroj nasycených tuků je zdraví na škodu, ale někteří, včetně organizace American Heart Association, tvrdí, že nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených tuků zdravějšími může snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit hladinu lipidových panelů.
Mohlo by vás zajímat
Obecně lze říci, že kolem kokosových výrobků existuje mnoho mýtů, které celkově nelze vědecky potvrdit. Olej vám rozhodně například nezpůsobí nevolnost, tělo nasycené tuky potřebuje. Ale všeho s mírou.
Rostlinné oleje jsou trik výrobců
Termín „rostlinný olej“ se používá k označení jakéhokoliv oleje pocházejícího z rostlinných zdrojů. Výživové hodnoty rostlinného oleje závisí na jeho zdroji a na tom, k čemu se používá. Většina rostlinných olejů na trhu je směsí řepkového, kukuřičného, sójového, světlicového, palmového a slunečnicového oleje.
Mohlo by vás zajímat
Rostlinné oleje jsou stále průmyslově zpracovávané, což znamená, že jim nejen chybí chuť, ale také živiny. Říká se jim „rostlinný“, aby výrobci mohli nahradit olej z jakékoliv komodity; sóji, kukuřice, bavlníkového semene či řepky, aniž by museli tisknout novou etiketu.
Řepkový olej - levná alternativa
Řepkový olej pochází z řepky a obsahuje množství mononenasycených tuků a slušné množství polynenasycených tuků. Ze všech rostlinných olejů má řepkový olej nejmenší množství nasycených tuků. Má vysoký bod varu, což znamená, že může být užitečný při vaření při vysokých teplotách a smažení. Z uvedených olejů navíc bývá nejlevnější.
Slunečnicový olej s mírou
Tento olej má vysoký obsah vitamínu E; jedna polévková lžíce obsahuje 28 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu (ve 100 gramech oleje najdeme 50 mg vitamínu E, DDD vitamínu E je dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. 12 mg). Má vysoký bod varu, naopak nemá výraznou chuť, což znamená, že ním pokrm nepřebijete. Slunečnicový olej však obsahuje mnoho omega-6 mastných kyselin. Tělo je sice také potřebuje, ale omega-6 jsou považovány za prozánětlivé, zatímco omega-3 jsou protizánětlivé, jak uvádějí experti ve studii publikované v odborném magazínu BMJ Open Heart, která se zabývala spojitostí mezi nevyváženou konzumací omega-6 a omega-3 s rostoucím výskytem obezity a diabetu 2. typu ve společnosti západního světa.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více