Jarní cibulka: Nositel prvních čerstvých vitamínů! Vypěstovat ji můžete i ve sklenčice
25. 3. 2021 Životní styl
Jaro je tady a začíná se hlásit o slovo nejenom optimistickou předpovědí počasí, ale i květinami a bylinkami. Jednou z prvních zelenin, která o sobě dává vědět, je jarní cibulka. Jejímu zařazení do jídelníčku hraje do noty celá řada pozitivních účinků.
Není cibule jako cibule
Na rozdíl od klasické, takzvané kuchyňské cibule, má jarní cibulka jednu ohromnou výhodu. Není totiž zdaleka tak ostrá, takže nedráždí zažívání, proto ji mohou jíst syrovou například i žlučníkáři. Její antibakteriální vlastnosti naopak pomohou organismu překonat různé drobné zdravotní obtíže. Obsahuje řadu vitamínů, zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, a také minerály jako hořčík, draslík, vápník nebo železo. Všechny tyto živiny přispívají ke správné hladině krevního tlaku, cholesterolu a cukru, stejně jako k prevenci před některými závažnými chorobami. Je přínosná i pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou.
Mohlo by vás zajímat
Stejně jako kterákoliv jiná zelenina nebo ovoce má i jarní cibulka svůj vyměřený čas, a to od dubna do června. V tomto období bývá nejsvěžejší a obsahuje nevíce zdraví prospěšných látek. Ať už jarní cibulku kupujete kdekoliv, vybírejte ji bez oschlých, případně oslizlých listů. Takový vzhled značí, že má patrně už něco za sebou. Po přinesení domů ji omyjte a skladujte v chladu a temnu. Pokud máte jarní cibulky větší množství a víte, že ji do pár dnů nespotřebujete, určitě je vhodné ji zamrazit.
Domácí je domácí
Zejména na jaře se rozhodně vyplatí mít takovou zásobárnu zdraví neustále při ruce. Jestli nemáte zahrádku, ani v kuchyni prostor pro květináč, kde byste ji mohli pěstovat, nevadí. Jarní cibulka je totiž nenáročná, takže jí postačí sklenice s vodou, do které ji vložíte bílou částí s cibulkou a kořínky. Pak už jen stačí stříhat zelenou nať, která bude pravidelně dorůstat. Stejně jako květinám, i cibulce je nutné pravidelně měnit vodu, aby nezačala hnít.
Mohlo by vás zajímat
Kam s ní v kuchyni
Tahle minimalistická první jarní zelenina si zaslouží minimalistické zachází. Nevymýšlejte proto žádné složité vaření, jednoduše ji nakrájejte nadrobno a posypte s ní plátek čerstvého chleba namazaný máslem. Jelikož má cibulka největší přínos v čerstvém stavu, přidejte ji, kamkoliv vás napadne; na bramborovou kaši, do míchaných vajíček či na omeletu, na těstoviny, do polévky, na plátek masa, rizoto nebo do zeleninových salátů. Skvělá bude i v různých tvarohových pomazánkách. A nezapomeňte, jelikož má krásně zelenou barvu, hodí se i jako „zelené“ do velikonoční nádivky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slané kynuté koblihy jsou originální a velmi chutné. Videonávod ukáže, jak na ně
Quiche z tortilly je snadný a rychlý. Zkuste ho podle videonávodu
Jak připravit nejchutnější jarní pomazánky. Osvědčené recepty, do kterých využijeme čerstvou zeleninu, nejlépe přímo ze zahrady