Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
26. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Jsou spojeny s řadou lidových tradic a zvyků. K velikonočním svátkům se také váže velké množství receptů.
Mazanec – tradiční symbol Velikonoc
Jen málokdo si dovede představit Velikonoce bez mazance. Těsto na něj by se mělo zadělávat na Bílou sobotu. Upečený mazanec se pak tradičně o Velikonoční neděli odnášel do kostela ke svatému pomazání, čímž pravděpodobně vznikl název mazanec.
Mezi recepty je z čeho vybírat. Pokud vás zajímá historie, můžete se podívat, kde se vlastně mazanec vzal.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty
Na přípravu tradičního mazance se můžete podívat v následujícím videoreceptu:
Milovníci trilogie Slunce, seno by rozhodně měli zkusit mazanec od Helenky Růžičkové:
Chuťově výborný je velikonoční mazanec bez kynutí:
Osvědčenou klasikou je tvarohový mazanec. Je vláčný a sladký právě tak akorát:
Další klasikou je velikonoční mazanec od babičky. Co je od babičky, nemůže být nikdy špatné:
Nadýchaný a vláčný mazanec nebude ozdobou velikonočního stolu dlouho. Rychle se po něm zapráší:
Velikonoční beránek
Vedle mazance patří k symbolům Velikonoc neodmyslitelně také beránek, který se peče na Boží hod velikonoční. Jde o symbol čistoty a nevinnosti. Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty
Velikonoční beránek může být sladký, ale také slaný. Záleží, jakému dáváte přednost. Připravit klasického velikonočního beránka můžete podle následujícího receptu:
Také u beránka je z čeho vybírat. Způsobů jeho přípravy existuje nepřeberné množství. Ale to nejdůležitější na závěr: mandle použijte jako oči, lískový oříšek jako nos.
Krásně voňavý a nadýchaný je také šlehačkový beránek. Aby se velikonoční beránek na svátečním stole krásně vyjímal, nezapomeňte jej ozdobit mašlí.
Další možností je piškotový velikonoční beránek:
Výborný a rychlý na přípravu je biskupský beránek:
A nic rozhodně nezkazíte, když beránka vylepšíte vaječným likérem:
Vajíčka, kam se podíváš
Velikonoce jsou také sezónou vaječných receptů. Jenomže připravit pokrm z vajec není jen tak. Vejce je nejprve třeba správně vybrat, skladovat i uvařit...
Ani uvařením to však nekončí. K tomu, co se nachází pod skořápkou, je také třeba se umět správně dostat. Naskýtá se otázka, jak takové vejce co nejsnáze a nejlépe oloupat:
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty z vajec
Stává se, že se vám doma po Velikonocích sejde větší množství vajec, než jste schopni naráz zkonzumovat. Naštěstí je tu poměrně dost receptů, jak s nimi naložit. Jednou z možností je vaječná tlačenka:
Pro vejce najdete uplatnění také ve velikonoční nádivce:
Na přípravu velikonoční nádivky se můžete podívat také ve videoreceptu:
Další oblíbené velikonoční recepty
Mazanec a beránek není zdaleka všechno. Na velikonoční sváteční tabuli patří více dobrot. Například dozlatova propečené velikonoční jidáše:
Pokud jste milovníci masa, máme pro vás recept, který vás zcela jistě dokonale zasytí. Jedná se o velikonoční hlavičku:
A na závěr východniarska paska neboli velikonoční koláč k šunce a klobáse:
Velikonoční dekorace
Mohlo by vás zajímat
Témata
Mohlo by vás zajímat