Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
16. 4. 2021 Vaření
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací za minulého režimu podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se ovšem na tuhle dobrotu trochu pozapomnělo. A to je škoda. Pojďte si s námi připomenout, jak se tenhle moučník správně dělá.
Piškotová neboli Štěpánská
Někdy se jí říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při výrobě několik zásad.
Šlehání žloutků a bílků
Suroviny na omeletu jsou jednoduché: patří sem jenom vejce, mouka, cukr, máslo a na dokončení ovoce a nějaká dobrá zavařenina. Při přípravě omelety bychom měli, jako u všech moučníků, začít tím, že si předehřejeme troubu a z vajec oddělíme žloutky a bílky. Pak přichází to zásadní. Nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak na těsto
Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak se tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“. Jakmile je vše smíchané, může se péct. I to má ovšem své zásady.
Mohlo by vás zajímat
Pečení omelety
V pánvi, kterou pak lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Pokud z těsta tyčka vyjde suchá, je hotovo.
Mohlo by vás zajímat
Pocukrovat, servírovat!
Omeleta se, stejně jako suflé, podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit ovocem a podávat. Chcete-li si pochutnat víc, můžete omeletu pokapat sirupem (javorovým, čokoládovým) nebo přelít sladkou vanilkovou omáčkou.
Základní recept
Na retro omeletu budete potřebovat 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Štěpánská omeleta, jak se jí také někdy říká, vás nadchne jednoduchostí přípravy i výsledným efektem. Je to zkrátka moučník, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat