Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?
21. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den dopřeje svá oblíbená hnědá vejce s uzeným lososem, která si dává jen o zvláštních příležitostech? Nahlédněte do denního jídelníčku velké panovnice.
Snídaně Alžběty II.
Královna Alžběta je nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu a letos slaví již 95. narozeniny. Navzdory požehnanému věku je šlechtična neuvěřitelně vitální, za což dost možná vděčí i střídmému jídelníčku, který kromě dobrot přináší i řadu specifických omezení. Ačkoliv tak intimní věc, jako to, co královna Alžběta snídá, veřejnost dlouho nevěděla, bývalý královský kuchař Darren McGrady před časem v rozhovoru pro The Telegraph poodhrnul roušku tajemství, která Alžbětin denní jídelníček obestírá.
Mohlo by vás zajímat
„Její veličenstvo si ráno dává misku cereálií, nejraději má ty od značky Kellogg's. Jí je v soukromí a z plastové mističky. Servíruje si je sama, služebnictvo jí připraví pouze čaj, zpravidla je to Daarjeling s kapkou mléka a bez cukru,“ odtajnil McGrady. V některých dnech si nicméně královna ráda dá ke snídani míchaná vejce, ale nikdy ne bílá. Vždy požaduje vejce hnědá, protože podle ní mají lepší chuť. O Vánocích nebo při zvláštních příležitostech si Alžběta k vejcům poroučí uzeného lososa a velice výjimečně si celou pochoutku nechá dochutit špetkou strouhaných lanýžů.
Královský oběd
Královna má velmi ráda ovoce, zejména lesní plody. To McGrady pro změnu prozradil magazínu Marie Claire. V zahradách na Balmoralu, což je zámek ve Skotsku, kam královna jezdí, když si chce vzít dovolenou, jsou záhony s jahodami, které si tam během letních pobytů Alžběta prý dává každý den. „V zimě by ale jahody nikdy nepřijala,“ upozornil McGrady v interview, „jí jen to, co je vypěstované přirozeně.“ Z dovezených plodin prý volí většinou banány, které ovšem nejí rukama - oloupe si je a pak je sní za pomoci vidličky a nože. Prostě dáma.
Mohlo by vás zajímat
Královna na zdravý jídelníček s kvalitními surovinami opravdu dbá. Podle magazínu People Alžběta vůbec nejí těstoviny, a sice kvůli obsahu lepku, a dokonce si nedopřává ani brambory, protože se vyhýbá škrobu. Solí střídmě a s cukrem je to stejné. V omezené míře si dopřává pečivo; Alžběta II. totiž miluje tuňákové sendivče s majonézou a plátky okurek. A k tomu má jeden speciální požadavek. Šéfkuchař Owen Hodgson, který pro královskou rodinu nějaký čas rovněž vařil, v rozhovoru pro Telegraph práskl, že královna si nechává ze sendvičů odkrajovat kůrky.
Zakázané dobroty
Královna Alžběta musí coby členka královské rodiny dodržovat přísný protokol. To zahrnuje i fakt, že některá jídla jsou přísně zakázánn. Královna například nesmí jít syrové steaky, jediná vhodná úprava je well done. Hrozí totiž, že by se mohla nedovařeným masem otrávit. Ze stejného důvodu má celé královská rodina během zahraničních výletů zakázáno konzumovat mořské plody a bizarní speciality, které by citlivým šlechtickým žaludkům mohly udělat špatně.
Mohlo by vás zajímat
Alžběta si také nedává nic s cibulí nebo česnekem, aby poddané nepohoršovala nevábným dechem. I tyto detaily ze života královny médiím prozradil McGrady. S dalšími kuchaři by možná zástupci Buckinghamského paláce měli podepsat důslednější smlouvy o mlčenlivosti, co říkáte? Zároveň je ale příjemné vědět, že i britská panovnice je jenom člověk.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rumfordská polévka: Ochutnejte jídlo chudých, o kterém psala i Božena Němcová
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře
22. 4. 2021 16:17