Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
29. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Už celých deset let jsou princ William a vévodkyně Kate manželé. Jejich velkolepé svatbě 29. dubna 2011 přihlížely tisíce lidí, svatební hostiny se ale účastnilo „jen“ asi 300 prominentů, přátel novomanželů a jejich blízkých. Na čem si tehdy pochutnávali?
Královské svatební menu
Svatba prince Williama a vévodkyně Kate se před deseti lety stala jednou z nejsledovanějších událostí nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Koneckonců, budoucí král se nežení každý den! Obřadu v Westminsterském opatství se účastnilo asi 1900 hostů a další tisíce zvědavců přihlížely svatebnímu průvodu, ať už živě, přímo v Londýně, nebo skrze televizní obrazovky a stránky lifestylových časopisů. Britská královská rodina se těší obrovské popularitě a každý takto osobní moment, jakým svatba bezpochyby je, sdílený s obyčejnými lidmi je jako svátek.
Mohlo by vás zajímat
Není tedy divu, že když v roce 2015 vstoupil do dražby luxusní výtisk menu ze slavnostní svatební večeře Williama a Kate, vyvolávací cena byla tisíc dolarů. Jednalo se o autentické menu přímo z hostiny, na kterou už se dostalo pouze 300 vyvolených hostů; aukční síň Nate D. Sanderse, která menu v dražbě nabízela, na svých oficiálních webových stránkách spolu s fotografií předmětu uvádí, že na meníčku se v dolním rohu nachází malá skvrnka od jídla.
Jídelníček velkého dne byl vytištěn na pevném papíru a ozdoben osobním erbem prince Charlese, Williamova otce. Mimochodem, jedná se o vůbec první případ, kdy se na veřejnost dostala takto přesná a ověřená informace o detailech ze svatebního hodování britského královského páru. A co se tedy na slavnosti v Buckinghamském paláci vlastně jedlo?
Mohlo by vás zajímat
Předkrm z moře vytažený
Na začátek hostiny byl podáván předkrm sestávající z marinovaného lososa vyloveného na skotském ostrově South Uist. K tomu byli servírováni krabi ze zálivu Lyme Bay a humři z Hebridů, jako příloha čerstvý bylinkový salát. Luxusní chuťovku hosté zapíjeli vínem Meursault, Domaine Guyot-Javillier, ročník 2009.
Večeře pro šlechtu
Jako hlavní chod William, jeho krásná nevěsta a další hosté jedli jistě výtečné jehněčí pocházející ze skotské Vyšočiny (Highlands). K tomu se podle meníčka servírovala zelenina vypěstovaná v zahradách Highrove, což je sídlo na jihozápadě Anglie, které vybudoval princ Charles. K tomu byl podáván anglický chřest, brambory a omáčka Windsor. Zapíjelo se vínem L'Hospitalet de Gazin, Pomerol, ročník 2004.
Sladká tečka
Čím byla královská svatební hostina zakončena? Hosté si mohli vybrat ze tří dezertů; k mání byl tradiční britský trifle s sherry, čokoládový parfait, což je hodně sladké krémové pyré, anebo medová zmrzlina z Berkshire. Pilo se víno Laurent Perrier Rose, k dispozici byla rovněž káva nebo čerstvý mátový čaj, který dobře funguje na trávení.
Mohlo by vás zajímat
Pokud by vás blíže zajímal přímo svatební dort Williama a Kate, tak ten pekla vyhlášená britská cukrářka Fiona Cairns, která v rozhovoru pro magazín Town&Country prozradila, že na dechberoucím moučníku pracovala celých pět týdnů. Několikapatrový dort s ovocem a krémem byl potažen bílým fondánem a ozdoben cukrovými květy v různých velikostech. Magazín Hello! nicméně uvádí, že zdroj blízký královské rodině redakci prozradil, že se na hostině tehdy podával ještě druhý dort: Williamův od dětství oblíbený nepečený čokoládový dort s kousky sušenek. Oba sladké dezerty byly jist lahodné!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Proč a jak se při zavařování sklenice otáčejí víčky dolů? Rady pro začátečníky