„Když nemáte kečup, přidejte tam hořčici!“ Oblíbený lidový kuchař Jiří Babica slaví 60!
1. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Když nemáte citron, dejte tam limetku. A když nemáte limetku, dejte tam něco jiného. Hlavní je, aby toho bylo hodně. Jiří Babica, populární český kuchař známý z televize, slaví 60. narozeniny. Jeho styl vaření jedni milují a druzí odsuzují. Do jakého tábora patříte vy?
Lidový kuchař slaví šedesát
Některými je zatracován, jinými oblíben. Jiří Babica svým specificky ledabylým stylem přípravy jídel skoro nikoho nenechává chladným. Doslova lidový kuchař svůj věhlas ale nezískal pro nic za nic. Pravdou je, že některé jeho finty jsou k nezaplacení, ačkoliv na vysokou gastronomii můžete pod jeho vedením zapomenout. Přitom se Babica na kuchaře vyučil v luxusním pražském hotelu Ambasador a po vojně nastoupil do kuchyně proslulého hotelu Alcron, kde strávil devět let. Poté se oženil do Německa, kde pracoval v restauraci Zlatá Koruna v Kolíně nad Rýnem. Zkušenost ze zahraničí v něm jen podpořila celoživotní lásku k cestování.
Mohlo by vás zajímat
Kromě poznávání cizích krajů je Babica vášnivým sportovcem, má rád basketbal a hraje fotbal za celebritní tým Real Top Praha. Jeho největším zájmem ale přeci jen zůstává snaha umožnit i takzvaným obyčejným lidem, aby si doma v kuchyni mohli uvařit i exotická a zdánlivě nedostupná jídla. Právě své poznatky z cest hojně využíval v kulinářském pořadu, který míval na TV Nova, a který jej proslavil. V něm padlo mnoho kuchařových nesmrtelných hlášek, jako třeba: „Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby,“ nebo „Červená čočka, to je taková ta normální, no, jak ji známe, akorát je voloupaná.“
Mohlo by vás zajímat
Možná nejslavnější je citát o citrónu a limetce nebo ten o kečupu a hořčici. Oba jsou postavené na tom, že když nemáte jedno, prostě dejte tam to druhé. Ono se to nezblázní, že? Dnes má Babica svůj vlastní YouTube kanál, kde míchá vaření s humorným obsahem, založil si jej na začátku pandemie.
Vaření podle Babicy
Důvodem, proč je Jiří Babica tak populární u těch kteří mu fandí, není jen jeho odlehčený, lidový přístup a smysl pro humor. Jeho recepty jsou rychlé a praktické i pro začátečníky a plné praktických zlepšováků. Nebojte se po nich sáhnout, pokud rodina úpí hlady a nikomu se nechce jít na nákup. Je totiž jisté, že s Babicovým návodem i z kečupu, okurky a starého chleba uvaříte večeři pro celý regiment.
Babica se totiž mimo jiné řídí také heslem, že když je toho hodně, tak je dobré! Vedle chytrých receptů jej proslavily poměrně bizarní chuťovky, třeba jeho slaninová omeleta, rizoto s kilem cibule nebo jeho "geniální" zelný vyprošťovák. Naopak lahodný je tvarohový dort podle receptu Babicovy maminky Magdaleny, oblíbený je jeho recept na vepřovou pečeni nebo na fazolovou polévku s flíčky. Vyzkoušet Babicovy dobroty určitě můžete, ale někdy to chce obezřetnost a opatrnost.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Komentáře
19. 5. 2024 20:59
1. 5. 2021 20:26