Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
4. 5. 2021 Životní styl
Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!
Zdraví z přírody
Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.
Mohlo by vás zajímat
Dlouhá příprava? Jak kdy!
S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé bylinky
Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.
Rozmixujte je!
Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více