Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny
9. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už máte rádi hovězí steaky, pěkně prorostlou krkovici nebo grilovací klobásky, nažhavte uhlíky a hurá do toho!
Grilovací sezóna jede
Ačkoliv grilování máme spjaté hlavně s USA - koneckonců, prapůvod této metody připravování masa je přisuzován americkým Indiánům - i u nás má tato kratochvíle už velkou tradici. A to ji známe teprve od 90. let! Přitom gril je dnes součástí téměř každé české zahrádky a často i balkónu.
Není se čemu divit. Nejen, že maso z grilu je uvnitř nádherně šťavnaté a na povrchu vypečené a křupavé. Grilování je prostě zábava. Stačí nažhavit uhlíky, pozvat přátele, koupit nějaké dobré pití a z přípravy skvělého jídla je hned program na celé odpoledne. K tomu svítí slunce, pofukuje svěží vánek - zkrátka idyla!
Mohlo by vás zajímat
Víte ale, že grilování neznamená jen kus masa pohozený na rozpálenou mříž nad žhavé uhlí? Metod grilování existuje více. Základní dvě jsou grilování přímé a nepřímé. Přímé se hodí pro klobásky, burgery a pokrmy, kterým stačí méně než 30 minut. Maso se griluje nad přímým zdrojem tepla a je nutné ho otáčet. Nepřímá metoda grilování znamená, že se maso položí mezi dva zdroje tepla, mluvíme tedy o přiklápěcích grilech. To je vhodné pro větší kusy masa, které potřebují delší dobu přípravy.
Čím dál oblíbenější metoda, která navíc řeší riziko karcinogenních látek, jež je s grilováním na uhlí spojené, je grilování na rozžhavené kamenné desce, která je nejčastěji vyrobená ze žuly. A ještě jeden způsob je grilování na lávových kamenech. Tento způsob ovšem bývá spojen s plynovými grily, kde kromě karcinogenních látek hrozí i vzplanutí odkapávajícího tuku a chuťové i jiné znehodnocení připravované dobroty.
Mohlo by vás zajímat
Soutěžte s Toprecepty o nový gril!
Chcete letos kamarádům a sousedům předvést úplně nové grilovací vybavení! Tak si zasoutěžte s Toprecepty! Ve hře je toho ale mnohem víc. Jak se zúčastnit?
1. Staňte se fanouškem FB stránky Toprecepty.cz
2. Do komentářů pod soutěžní příspěvek na našem Facebooku označte alespoň 2 přátelé/známé, které byste pozvali na grilovačku.
A to je všechno! Po skončení soutěže vybereme celkem tři výherce. Hlavní cenou je nový gril značky Weber. Druhé místo oceníme příslušenstvím ke grilování a třetí místo si odnese balíček předmětů Toprecepty.cz
Soutěž probíhá na naší facebookové stránce od soboty 8. 5. do neděle 16. 5. do 20 hodin.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Grilované kuřecí maso: Jak si poradit se zbytky? Dají se ještě přidat do mnoha pokrmů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
7 nejlepších receptů na grilované pochoutky. Jak postupovat, aby se nám grilování povedlo