Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
16. 5. 2021 Vaření
Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít všechny možné šťavnaté plody. Jednou z možností je dát čerstvé ovoce do knedlíků. Připravte si skvělý sladký oběd, anebo dobrý dezert.
Správná volba
Žil jsem s jednou bábou na divoko, chtěla si u mě udělat voko, šveskový knedlíky chtěla uvařit, nechtěli se jí ale podařit… Vzpomínáte na slavný trampský song od kapely Šlapeto? Knedlíky, a nejen ty švestkové, skutečně patří mezi kuchařskou „vyšší dívčí“. Ovšem zkušené hospodyňky vědí, že zas taková věda to není. Stačí jen znát několik zásad, pamatovat si, které ovoce se dobře kombinuje se kterými druhy těst, a pak už si jen zvolit podle sezony i podle náročnosti přípravy, jaké knedlíky uděláte.
Mohlo by vás zajímat
Zásady přípravy
Ovoce na knedlíky opláchněte a osušte nebo nechte oschnout. Máte-li drobné ovoce z vlastní zahrádky, například maliny nebo ostružiny, oplachovat je ani nemusíte. Pak si připravte těsto: bramborové, tvarohové, kynuté nebo odpalované. Hotové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverečky. Do každého čtverečku vložte vybrané ovoce, například jednu švestku nebo lžíci borůvek, a opatrně zabalte. Knedlíky zavářejte vždy ve vroucí mírně osolené vodě a vařte dle velikosti 5 až 10 minut. Kynuté knedlíky během vaření jednou obraťte. Hotové knedlíky vyjměte vždy děrovanou naběračkou a pokud možno ihned podávejte, prochladlé ztrácejí na kyprosti. A z jakého těsta je tedy nakonec dělat? Následující výčet vám napoví.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální tvarohové
Výhodou tvarohového těsta je, že se do něj hodí prakticky jakékoliv ovoce, a pokud už se nehodí do knedlíků, hodí se k nim. Tvarohové knedlíky a knedlíčky se často podávají s ovocnou omáčkou, kterou tvoří zkrátka jen rozvařené ovoce s cukrem, někdy s trochou škrobu. Vzhledem k tomu, že se nám ale blíží sezóna jahod, udělejte si podle našeho video návodu tvarohové knedlíky s jahodami. Je to jednoduché, rychlé a pomáhat můžou i děti. Kromě toho, že si všichni pochutnáte, jsou tvarohové knedlíky také dobrým zdrojem bílkovin.
Mohlo by vás zajímat
Méně běžné bramborové
Bramborové těsto typicky nejlépe ladí se švestkami a meruňkami. Připravuje se z uvařených brambor, obvykle hrubé mouky nebo krupice a vejce. Po tvarohovém jde o druhé nejsnazší těsto a nemělo by se vám pokazit.
Mohlo by vás zajímat
Odpalované těsto
Odpalované těsto je náročnější na přípravu. Musí se dobře propařit, aby byl výsledek takový, jaký potřebujeme. Do chladnoucího těsta pak přidáváme jedno po druhém vejce a následně s těstem pracujeme jako s hotovým tvarohovým nebo bramborovým. Knedlíky z odpalovaného těsta se rovněž vaří ve vroucí mírně osolené vodě. Navíc jsou, na rozdíl od kynutých, rychlejší na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Kynutá klasika
Na konec jsme si nechali relativně to nejtěžší, ale možná nejoblíbenější u strávníků. Obří knedlíky z kynutého těsta plněné borůvkami a posypané tvarohem jsou prostě delikatesa. Ovšem jejich přípravou strávíte nejvíc času. Je potřeba nejdřív zadělat kvásek, pak nechat vykynout těsto, poté naplnit knedlíky a znova je nechat vykynout a ještě je během varu obrátit. Ovšem jakmile je naservírujete, veškeré pochyby vás přejdou. Pokud jinak zvládáte práci s kynutým těstem, nebudou pro vás ani knedlíky problém.
Mohlo by vás zajímat
Perfektní tečka
Knedlíky jsou uvařené a chystáte se je podávat? Pozor, chce to ještě pověstnou třešničku na dortu! Tedy posypku. Na knedlíky se hodí strouhaný perník, strouhaný tvrdý tvaroh, strouhanka opečená na másle nebo klidně i čokoládový či ovocný přeliv. Nic nepokazíte, když knedlíky i jenom jednoduše posypete moučkovým cukrem, skořicí nebo kakaem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více