Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!
16. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle salát v sendviči? Zkuste tuhle variantu a na pikniky už nebudete nikdy brát nic jiného.
Seznamte se - pan bagnat
Speciální sendvič pochází, podle knihy The Gourmet Cookbook: More Than 1000 Recipes, z oblasti kolem francouzského města Nice. Jde vlastně o bagetu, která je naplněná tradičním nicejským salátem. Původně se tak měl zužitkovat starší chléb. Ale to není všechno. Podle webu Simplyrecipes.com nejde jen tak o ledajaký suchý sendvič naplněný salátem. Příprava je trochu složitější, možná i malinko zvláštní, ale výsledek vás ohromí.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na sendvič pan bagnat potřebujete nejlépe klasickou francouzskou bagetu, kterou vydlabete, pokropíte olejem a dovnitř dáte salát Nicoise, nebo případně i jiný salát s tuňákem, vejci, ančovičkami a olivami. Náplň by měla být šťavnatá, protože právě její šťavnatost dodá chuť celému sendviči. Po naplnění se totiž bageta zabalí, zatíží a konzumuje až nejdříve za 4 hodiny nebo klidně druhý den, jakmile se všechny chutě pořádně rozloží a propojí.
Mohlo by vás zajímat
Co dát dovnitř
Jak už jsme psali, náplň do sendviče Pan bagnat je tradičně salát Nicoise, ovšem nemusí to tak být vždycky. Skvělý sendvič vyrobíte také s náplní z vajíček a tuňáka nebo ve vegetariánské verzi z rajčat a mozarelly. Zásadní vždycky je, aby byla náplň dostatečně „mokrá“ a dobře ochucená. Sendvič po odležení nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Zpěvák Ben Cristovao je veganem z přesvědčení. Zvířata žijí v nekřesťanských podmínkách, říká slavný influencer