Ředkvičky jsou malé krásky s velkým účinkem. Která jejich část je nejzdravější?
18. 5. 2021 Životní styl
Jsou pikantní i křupavé a hodí se do mnoha různých jídel. Kromě toho, že dobře chutnají, jsou ředkvičky ale také zásobárnou cenných látek. Poradíme, jak si je užít na maximum.
Vše, co musíte vědět o ředkvičkách
Byť tahle malá kořenová zelenina původně pochází z Asie, dobře ji znali a používali již staří Egypťané. U nás se ředkvička objevila zhruba až v 18. století. Dnes ji známe v několika variantách. S kulovitým nebo válcovitým kořenem bílé, červené nebo fialové barvy a bílé až růžové dužiny. Stejně jako je ředkvička proměnlivá v barvě, je různá i v chuti: může být vodová i pálivá, častější je ale pálivá verze. Ale všechny druhy jsou zdravé a mají jen málo kalorií.
Mohlo by vás zajímat
Podle webu Kaloricketabulky.cz je ve stogramové porci čerstvých ředkvičkových kořenů pouze 100 kJ, zato je taková svačina doslova nabitá zdravím. Ředkvičky obsahují vitamíny C, A, B a K, dále kyselinu listovou a minerální látky jako jsou draslík, zinek a fosfor. Podle sborníku nutričních hodnot The Composition of Foods je ve 100 gramech ředkviček 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku a 50 mg fosforu.
Jak je SPRÁVNĚ nakupovat
Ředkvičky jsou dobré, jen když jsou pevné a křupavé. Proto až je budete v obchodě vybírat, bude-li kořen měkký na pohmat, ředkvičky neberte. Doma je pak skladujte v přihrádce na zeleninu v papírovém pytlíku. Takto vydrží čerstvé a křupavé několik dní.
Mohlo by vás zajímat
Co s nimi v kuchyni
Skvělá věc je, že ředkvičky můžeme využít jak syrové, tak pečené, vařené, nakládané nebo smažené a jedlé jsou i jejich květy a listy. Květy a listy jsou výborné v salátu, kořen ředkvičky má pak mnohem širší využití. Klasicky jej můžeme po omytí nakrájet na plátky, posolit (čímž se zmírní palčivost) a podávat na chlebu s máslem. Dále se hodí do salátů, nastrouhaný do pomazánek, skvělý je i pečený spolu s masem. Výborná je i ředkvičková polévka s bramborami a sýrem. Děti jistě pobaví veselé ředkvičkové myšky, dospělí mohou zkusit udělat ředkvičkové květiny, které krásně vyniknou na obložené míse.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Jak si poradit s přebytkem ředkviček. Skvělé jsou s vajíčkem! Jaké jsou další oblíbené recepty na jejich tepelnou úpravu a sterilování