To jste ještě nejedli: Jahodové lasagne vás dostanou do kolen!
21. 5. 2021 Vaření
Jahody začínají nakvétat a zanedlouho se budeme moci potěšit šťavnatými sladkými plody. Ovocné knedlíky či koláč z nich asi znáte, tak si tentokrát zkuste připravit méně obvyklé dobroty. Už jste je někdy jedli například s pepřem a bazalkou?
Sezóna jahod
Letos začne sezóna českých později, než jsme zvyklí, tedy zhruba začátkem června nebo ještě později. Každopádně, jednoho dne „jahodová magie“ vypukne a zahrádky, trhy, farmy i supermarkety budou sladkých červených plodů plné! Možná už teď přesně víte, co se zralými jahodami uděláte. Ale pokud ne, nabídneme vám dnes malou a trochu netradiční inspiraci. Podívejte se s námi na jahodové recepty, které nepatří mezi ty úplně obvyklé.
Mohlo by vás zajímat
Jahody s těstovinami
Zní vám to zvláštně? Tak to jednou uvařte a výsledek vás nadchne. Ostatně, nudle s tvarohem a cukrem už dělávaly i naše babičky. Přidat jahody už je jen drobnost. Zkuste třeba jahodové lasagne.
Milujete kávu s napěněným mlékem, tedy cappuccino? Udělejte si podobný nápoj z jahod! Jak na to? Stačí rozmixovat jahody s podmáslím a trochou cukru, nalít do šálků a ozdobit šlehačkou. Jahodové cappuccino můžete také ochutit vanilkou, případně na závěr dozdobit lístečky čerstvé máty.
Jahodová polévka i sushi
My Češi jsme polévkoví, to je známá věc. Už se u nás v létě zabydlely studené slané polévky plné zeleniny, ale skvělé jsou i chladné polévky nasladko. Třeba jahodová polévka s bílým vínem a citronovou šťávou, nebo „jahodačka“ ve verzi bez alkoholu, zato s pudinkem a kefírem. Podávejte je s cukrářskými piškoty a ozdobené čerstvými bylinkami, třeba mátou nebo meduňkou.
Mohlo by vás zajímat
Místo mořské řasy sušenkový základ s čokoládou, místo syrového lososa čerstvé jahody a místo pálivého wasabi lahodná mátová omáčka; to je sushi v jahodové verzi. A vlastně, proč ne? Dětem bude asi chutnat více a vzhledově určitě překvapí i dospělé. Jahody s mátou jsou navíc prověřené chuťová kombinace, tak neváhejte!
Kombinace s bazalkou a pepřem
Tahle kombinace vypadá na první pohled možná extravagantně, ale sladké jahody se s aromatickou bylinkou a ostrou pepřovou chutí báječně doplňují. Připravit je můžete dvěma způsoby. Buď nakrájíte čerstvé jahody a posypete je bazalkou rozdrcenou s cukrem a na závěr vše lehce opepříte, anebo jahody krátce podusíte v pánvi s trochou cukru a pepře a poté je horké na talíři podáváte opět s rozdrcenou cukrovou bazalkou. Obě varianty jsou skvělé a každé sluší navíc ještě kopeček vanilkové zmrzky!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda