Pět nejlepších způsobů, jak si užít chřest: Zkuste netradiční závin nebo krémovou polévku!
27. 5. 2021 Vaření
Sezóna poctivého křupavého čerstvého českého chřestu vrcholí. Máme proto pro vás několik tipů, jak si tuhle chuťově dokonalou, přitom kaloricky zanedbatelnou lahůdku užít na maximum.
Vitamíny s chutí
Jestli je nějaká ultra zdravá zelenina, která ještě navíc lahodně chutná, pak je to právě chřest. Nejlepší je samozřejmě ten český, který se sklízí právě teď a k dostání je za sympatické ceny. Chřest obsahuje hodně vlákniny, zato málo kalorií a je bohatý na vitamíny (B, C, E a K) a minerály (vápník, železo, hořčík, zinek, draslík). Navíc se velmi snadno zpracovává. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat a odkrojit tuhý konec, u zeleného a fialového stačí jen odkrojit konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale jen krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý. Máme pro vás pět možností, jak chřest připravit.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý teplý předkrm
Vařený chřest stačí posypat nasucho opraženou strouhankou a pokapat rozpuštěným máslem, případně doplnit na pánvi prohřátou vepřovou či kuřecí šunkou, nebo chřest na talíři obalit parmskou šunkou. Vynikající je i chřest se sýrovou omáčkou.
Chřestová polévka
Jednoduchá, přitom výtečná a sytá je i chřestová polévka. Stačí chřest jen uvařit dohromady s bramborami a pak vše rozmixovat. Anebo zkuste chřestový krém s pórkem. Polévku můžete dochutit bílým vínem a podávat s chlebovými krutony, případně s osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Chřest jako hlavní jídlo
Chřest jako hlavní jídlo by byl samotný moc „hladový“, proto je ideální, když jej zapečete třeba s vajíčky a sýrem. Výborný je i zapečený chřest s bramborami a cuketou. A zapomenout nesmíme ani na chřest s holandskou omáčkou.
Chřestová příloha
Tip pro všechny, kteří chtějí hubnout: nahraďte chřestem brambory nebo rýži! Kila poletí dolů jako po másle. Chřest se dobře hodí jako příloha ke kuřecímu nebo jinému drůbežímu steaku, případně i k pečené rybě. Takový marinovaný losos na zeleném chřestu, to je delikatesa!
Mohlo by vás zajímat
Chřest nasladko
Ano, i to je možné. Nejlepší kombinace jsou chřest a jahody nebo chřest a rebarbora. Zkuste třeba chřest s jahodami a mozzarelou, anebo si udělejte chřestový závin s rebarborou. Chřest je potřeba předem uvařit bez soli a poté jej společně s krátce povařenou rebarborou naklást na listové těsto, ochutit skořicí, cukrem, případně rozinkami, zabalit a upéct. Tak dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši