Naučte se number cake! Dort ve tvaru písmene nebo čísla potěší malé i velké
27. 5. 2021 Vaření
Už nějakou dobu zaplavují sociální sítě fotky zajímavých dortů ve tvaru číslic nebo písmen. Vypadají překrásně a na přípravu nejsou až tak složité. Čekají-li vás narozeniny, zkuste pro jednou místo klasiky upéct number cake přesně podle věku oslavence!
Z Izraele do celého světa
Mohlo by se zdát, že v cukrařině už bylo všechno vymyšleno, ale opak je pravdou. Důkazem budiž letošní dortové trendy hýřící barvami. A stejně tak nápaditý je dort, kterému se neřekne jinak než „number cake“ či „alphabet cake“. Tedy dort ve tvaru čísla nebo čísel či ve tvaru písmene, případně i nějakého ornamentu (třeba srdce). Rozdíl mezi number cake a jinými dorty, které jsou také třeba nějak tvarované, je ten, že do tohoto dortu vidíte. A to doslova. Žádná vrstva není skryta, jednotlivá dortová patra jsou krémem spíš ozdobena, než promazána a dort je nahoře nádherně dekorovaný dalšími sladkostmi, obvykle makronkami, a také květinami. Za původem number cake stojí izraelská cukrářka Adi Klinghoferová, která podle webu TheCakeBlog.com jako první na svém instagramovém účtu v roce 2018 přišla právě s tímto nápadem a spustila doslova lavinu. Number cake se stal hitem a je jím dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Jak na něj
Možností je několik. Originální verze dortu se připravuje tak, že z křehkého sušenkového těsta (s opatrností lze využít i linecké) vyváleného na plát o tloušťce asi 3 až 5 mm, vykrojíte požadované písmeno, číslo nebo tvar a upečete. Použít lze i těsto na medové pláty. Number cake se obvykle dělá jako dvoupatrový, takže je potřeba vykrojit dvě čísla nebo písmena a postupně je upéct v předehřáté troubě při 190°C. Stačí asi 8 minut; jakmile začnou okraje těsta zlátnout, je hotovo. Druhou variantou je dort vykrojit z předem upečeného korpusu. „Jde hlavně o to, abychom měli nějaký námi ověřený korpus, který je hutnější a nedrolí se,“ říká pro Toprecepty.cz cukrářka Dominika Tesařová ze sítě kaváren Lagarto a dodává, že korpus sice musí být hutný, ale zase ne moc těžký, krém by pak totiž neunesl jeho váhu. No a konečně, třetí variantou je upéct dort přímo v číslicové nebo písmenkové formě. Otázka je, zda ji pak využijete i na něco jiného a vyplatí se vám do ní zainvestovat.
Mohlo by vás zajímat
Jaký krém vybrat
Do number cake je nejlepší krém z mascarpone a šlehačky v poměru 1:1. Šlehačku vyšlehejte, a pak opatrně smíchejte s mascarpone. Tímto krémem „nasázejte“ na první patro dortu kopečky, „bobky“ nebo i jiné tvary, zkrátka krémem korpus nepromazávejte, ale navrstvěte jej. Mějte na paměti, že jednotlivé vrstvy budou vidět a mají i zdobit. Jakmile krém navrstvíte v kopečcích na jedno patro korpusu, opatrně jej přiklopte druhým, znova ozdobte krémem a dekorujte ovocem, květinami nebo různými sladkými drobnostmi, třeba právě makronkami. Pokud děláte number cake ze sušenkového nebo medového těsta, naplňte jej krémem den předem, aby se vrstvy rozležely a dort pak šel dobře krájet. Pokud děláte klasický piškotový korpus, můžete jej samozřejmě servírovat hned, jakmile sklidíte nadšené ovace hostů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Smažený celer v trojobalu: Křupavé plátky zeleniny jsou skvělé s tatarkou, chuť dodá i ingredience přidaná před obalovaním