Sezóna letních hub pomalu začíná! V českých lesích ještě najdete smrže a už i hříbky
27. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Letošní jaro přineslo chladné a deštivé počasí, což ale má i svá pozitiva - například to, že můžete směle vyrazit na houby. Jarní sezóna se pomalu překlápí do té letní, tak popadněte košíky a hurá do lesa! Poradíme vám, jaké druhy hledat a kde se po nich dívat.
Hurá na houby!
Trápí vás, že letošní jaro skoro celé propršelo? Pokud máte rádi houby, tak neklesejte na mysli. Díky dešťům se totiž v českých lesích urodilo! Popadněte košík, nazujte holiny, vybavte se termoskou s kávou nebo čajem s rumem a hurá sbírat.
Kde hledat?
Zatímco v létě platí, že pro houby se musí hluboko do lesa, v jarních měsících se nejvíc vlhka drží v hustém porostu. Lesní školky, remízky nebo zelení obklopené lesní cesty jsou těmi pravými lokacemi, kde se podívat. Některé druhy hub, třeba smrži, se ovšem mohou vyskytnout i na zahrádkách v mulčovací kůře. Zkuste také okraje luk s vysokou travou nebo okolí potůčků.
Mohlo by vás zajímat
Co sbírat?
Mezi populární jarní houby, které v ČR rostou, patří kačenka česká, která je ovšem poměrně vzácná a objevuje se především zkraje jara. Co ale ještě určitě objevit můžete, to jsou smrže, které začínají růst po kačenkách, letošní sezóna se ovšem díky chladnému dubnu trochu zpozdila. Je to velice ceněná houba, která má navíc skvělé kuchařské využití i léčivé účinky. Jak uvádí iReceptář, tyto houby obsahují fenoly, jsou tedy antioxidační, najdeme v nich ovšem i galactomannan, který posiluje imunitní systém. Podle webu Hobby.cz je nejhojněji zastoupeným druhem smrže u nás smrž obecný.
Pomalu se rovněž rozjíždí sezóna hřibů. Najít můžete třeba načervenalý hřib kovář, který se ovšem musí tepelně upravit, protože v syrové formě je nejedlý, anebo také hřib dubový. Typicky letními českými houbami jsou dále holubinky, zejména pak holubinka mandlová, která podle svého názvu i chutná, a proto se hodí do omáček, nádivek a je vhodná i k nakládání do octa. K dalším populárním letním houbám patří lišky, ze kterých je vynikající jemný sós nebo či polévka, nebo bedly, z nichž je možné udělat skvělé houbové řízky.
Houbová hostina
Co z houbové úrody vyrobit v kuchyni? Smrž je považován za jednu z nejchutnějších hub, proto stačí udělat jej na másle, skvěle ale chutná také ve smetanové omáčce a v kombinaci s medailonky z vepřové panenky. Hřiby perfektně dotváří tradiční bramboračku, ale také třeba nakyslou kulajdu, což jsou obojí hutné polévky, které vás po lesní procházce dostatečně prohřejí. Smaženice zejména kvůli své konzistenci nechutná každému, ale kdo ji má rád, ten ví, že i v ní jsou hříbky nejlepší. Hřib kovář navíc jídlu dodá červený nádech, což jinak celkem obyčejný pokrm hezky ozvláštní.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
13. 12. 2021 21:03
13. 12. 2021 20:36