Rebarbora, jak ji neznáte: Slané recepty ze sezónní dobroty určitě zkuste!
28. 5. 2021 Vaření
Rebarbora je sezónní zelenina, jejíž jedinečnou chuť si můžeme každý rok užívat jen zhruba měsíc - ve druhé polovině června už se pro nás její konzumace stává zdraví nebezpečnou. Poznejte rebarboru i z jiné stránky než jako přísadu do koláčů a zkuste ji naslano!
Kdy (ne)jíst rebarboru?
S rebarborou to není jen tak. Každý rok její sezóna startuje se začátkem května a trvá jen asi do poloviny června. Ideální je ovšem konzumovat rebarboru jen do začátku června. Později se totiž v rostlině zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která nám v určitém množství nevadí, ale když je jí víc, porušuje v lidském organismu iontovou rovnováhu vápníku, což způsobuje, že je tento důležitý minerál z těla vylučován. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé s citlivým žaludkem nebo trpící na problémy s močovým měchýřem či ledvinovými kameny. Pro ostatní je konzumace rostliny v daném období bezpečná, ale i to platí jen v případě pojídání řapíků, navíc tepelně zpracovaných a také s tím, že si rebarboru dopřejete maximálně dvakrát týdně.
Mohlo by vás zajímat
Pokud tohle všechno dodržíte, není důvod, proč si jedinečnou sezónní dobrotu nedopřát. Rebarbora má nakyslou chuť, která jde skvěle dohromady s výrazněji sladkým nebo méně chuťově výrazným ovocem. Proto se často přidává například do jahodových nebo malinových koláčů. Výborná je samotná, třeba na přípravu britského moučníku crumble. Dá se z ní vyrobit kompot i marmeláda chuťově trochu podobná například rybízovému džemu.
Rebarbora netradičně
Pokud chcete zkusit něco netradičního a přijde vám, že by se rebarbora dala využít i nějak jinak než nasladko, pak máte pravdu a určitě se můžete pustit do experimentů. Zkuste třeba restovaná kuřecí jatýrka na másle s rebarborovo-jablečným pyré. V dietním a finančně nenáročném pokrmu se snoubí sladká chuť s nakyslou a dohromady s jemnými játry tvoří dokonalé trio. Stejně fungují jablka a rebarbora také ve spojení s pečenou kachnou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?
Rebarborové koláče a buchty připravujeme z jarní vydatné úrody. Podle oblíbených receptů se nám určitě povedou
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak spařit rebarboru a snížit v ní obsah nežádoucích kyselin? Videonávod ukáže dva postupy
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu