Nejlepší koláče na plech: Přivolejte léto fantastickou drobenkovou bublaninou
1. 6. 2021 Vaření
Potřebujete něco upéct na neděli, čekáte návštěvu a nic kloudného vás nenapadá? Udělejte koláč na plech! Výhodou těchto moučníků je, že nepotřebujete ani dortovou či jinou formu, stačí vám právě plech nebo obyčejný pekáč. A navíc - po vytažení z trouby máte hotovo.
Klasika, nebo něco navíc?
Koláč nebo buchta na plech je moučník, který hospodyňkám nabízí mnoho benefitů. Podle vašeho času a množství surovin můžete upéct buď velmi jednoduchou verzi, třeba klasický litý perník nebo bublaninu, anebo, máte-li víc času a chcete si s pečením trochu pohrát, může být i moučník na plech parádní delikatesou. A stačí jen málo: přidat něco navíc. Buď sněhovou pokrývku či křupavou drobenku nahoru, nebo třeba tvarohovou či pudinkovou náplň dovnitř. Představíme si tři skvělé možnosti, jak obyčejnou buchtu na plech „vytunit“.
Mohlo by vás zajímat
S křupavou drobenkou
Drobenka je malý zázrak. Je to pověstná třešnička na dortu, v našem případě na řezu či buchtě, která dodá moučníku šmrnc. Drobenkou můžete vylepšit i bublaninu, ačkoliv se to běžně nedělá. Zkuste to jednou a už možná nebudete chtít péct bublaninu jinak. Začíná sezóna českých jahod, tak si upečte třeba právě jahodovou bublaninu a vylepšete ji drobenkou nahoře. Anebo zkuste výtečné makové řezy se švestkami a drobenkou. Obecně se drobenka hodí na všechny moučníky, buchty či řezy s ovocem. Právě kombinace šťavnatého ovoce a křupavé drobenky funguje bezvadně.
Mohlo by vás zajímat
Se sněhovou čepicí
V tomhle případě řekneme jen dvě slova: Hraběnčiny řezy. Delikátní moučník, který všichni znají a všichni jej milují. Základem je křehké těsto, které se rozdělí na dvě části, jednu větší a jednu menší. Větší část těsta přijde na plech, na to se rozdělí strouhaná jablka s rozinkami a skořicí a právě na ně přijde sníh z bílků a posype se předem ztuhlým a následně nastrouhaným zbylým těstem. Hraběnčiny řezy se sice mohou dělat i bez sněhové pokrývky, ale s ní je to lepší. Moučník bude totiž křupavý i vláčný zároveň. A sníh sám se dá také vylepšit: zkuste třeba řezy s jablečným sněhem anebo variaci na Hraběnčiny řezy s rybízem a kokosovým sněhem.
S vláčným tvarohem
Klasika, která vévodí všem tvarohovým řezům - to jsou Míša řezy! Kombinace kakaového těsta, tvarohového krému a čokoládové polevy je prostě geniální. Jinou možností je dát tvaroh do těsta už rovnou při pečení. Například v podobě hrnkových tvarohových řezů, které upečete bez vážení. Slavnostnější verze tvarohových řezů využívá do korpusu sušenky Lotusky a ovesné vločky. Jak sami vidíte, možností je nepočítaně. Stačí plech, pár surovin a chuť pustit se do pečení!
Témata
Mohlo by vás zajímat