Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
5. 6. 2021 Vaření

Sezóna čerstvého ovoce je tu a s ní zákonitě i období ovocných knedlíků. Toto sladké jídlo poslouží jako dezert i jako nedělní oběd, který ocení zejména děti. Pochutnají si ovšem také dospělí, a to především v případě, pokud kuchařka skvělé knedle doplní nějakou k dokonalosti dotaženou posypkou nebo omáčkou. Nechte se inspirovat!
Tvaroh klasicky i neklasicky
Jahodové, meruňkové, švestkové, ale třeba i malinové, třešňové nebo dokonce rebarborové. Ovocné knedlíky nejsou jen zamilovaným jídlem dětí. Tahle sladká letní pochoutka plná sezónního ovoce potěší i dospělé, a to jako moučník, ale i hlavní chod. Výroba ovocných knedlíků, neděláte-li zrovna časově náročnější kynuté, je snadná a zvládne ji každý. Stačí si jen vybrat těsto. Nejjednodušší jsou tvarohové. Výživné a méně běžné jsou bramborové. Inspiraci hledejte tady:
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Zlatá strouhanka
Tvarohová omáčka je vydatná a velmi sladká, což nesedí každému. Někomu bohatě stačí sladkost ovoce a zbytek knedlíků má radši neutrální. Takovému jedlíkovi předložte knedle posypané křupavou drobenkou ze strouhanky. Na její výrobu můžete použít již hotovou strouhanku, lepší je ale čerstvě si ji namlít z jedné staré housky nebo rohlíku. Pak si na pánvi rozpusťe trochu másla a trochu oleje (ne olivového, chuťově zajímavý může být třeba kokosový). Na rozpáleném tuku strouhanku osmažte dorůžova. Poté ji můžete, ale nemusíte zasypat vanilkovým a krupicovým cukrem - to záleží právě na tom, jak moc sladkou posypku chcete mít. Pokud cukr přidáte, dál míchejte, dokud strouhanka nezkaramelizuje a pěkně nezezlátne. V ten moment je hotová a na knedlíky by měla přijít hned. Využijete ji ale třeba i na posypání šišek s mákem nebo těstovin nasladko. Tip! Pro extra křupavost přihoďte na pánev trochu nahrubo namletých ořechů. Hodí se na to mandle nebo lískové oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Pokud chcete něco opravdu speciálního, místo staré housky použijte tvrdou vánočku, pak už ale drobenku určitě neslaďte. Ještě lepší je vyrobit strouhanku ze starého perníku. Ten dokonce ani nemusíte smažit, stačí jej pouze nastrouhat a knedlíky jím zasypat. Tato posypka se dobře hodí ke sladším typům knedlíků, například k malinovým nebo třešňovým.
Štěstí má jméno mák
Zejména na švestkové knedlíky se výtečně hodí sladká maková omáčka. Pokud máte mák rádi, naučit se tuto dobrotu se vám může hodit, omáčka se totiž dá využít třeba i na lívance či vdolky nebo k dukátovým buchtičkám. Její příprava je velmi snadná. Stačí 200 gramů jemně namletého máku uvařit doměkka v litru mléka (doporučujeme plnotučné). Mák je potřeba osladit, skvělý je k tomu cukr moučka. Omáčku je možné zahustit strouhaným perníkem, anebo část mléka nahradit tučnou smetanou na vaření. Výběr je na vás, určitě ale nezapomeňte do omáčky přidat špetku skořice a trochu strouhané citronové kůry, která zvýrazní chuť a vůni máku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
15 chutných receptů na čínu: Objevujte různorodé variace na tento oblíbený pokrm
V našem objemném receptáři můžete najít spoustu různorodých receptů pod názvem čína. My jsme jich pro vás vybrali 15. Najdete mezi nimi jak pokrmy,… Číst více
5 kroků pro dokonalou „čínu“: Vyzkoušeli jsme smažení jídel a zeleniny na asijský způsob. Dá se to zvládnout bez woku a na indukci?
Je vám název stir-fry neznámý a představujete si… Číst více
Asijská kuchyně: Jak správně smažit ve woku? Tyhle rady z vás udělají profíka!
Asijská kuchyně je oblíbená pro svou jednoduchost… Číst více
Jak připravit stir-fry? Připravuje se prudkým smažením kousků masa a zeleniny v horkém oleji ve woku
Kdo vlastní pánev wok, určitě si vyzkoušel připravit sti-fry. Jde o zdravou přípravu jídla na malém množství tuku, která je velice rychlá - pokud si… Číst více