Originální jahodové kombinace: Spojte je s bazalkou či pepřem a zažijte nebe v ústech!
5. 6. 2021 Vaření
Sezóna českých jahod konečně začala, na trzích už se objevují první výpěstky a zanedlouho nám jahody „polezou i ušima“ - tedy jich bude všude dost a za sympatické ceny. Právě proto stojí za to vyzkoušet třeba něco nového: kombinace, které nejsou moc obvyklé, ale fungují bezvadně!
Doba jahodová
Červen je parádní měsíc. Začíná Dnem dětí a pokračuje, alespoň u nás, úrodou jahod. O tom, kde si můžete jahody sami nasbírat i jaké dobroty z nich udělat, už jsme psali. Jahodových receptů jsou „mraky“, a tak lze vyzkoušet kromě klasických knedlíků nebo bublaniny třeba i takové delikatesky jako jahodové lasagně nebo jahodovou polévku. Ale co když se vám moc vařit nebo péct nechce, případně nemáte čas? Právě proto je tady dnešní článek. Stačí totiž jahody spárovat se správnými ingrediencemi a rázem máte „dezert jako víno“ i bez hrnce či trouby. Některé kombinace jsou známé, jiné vás možná překvapí, ale všechny stojí za vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Jahody & mascarpone
Jahody & bazalka
Zní to zvláštně? Asi ano, ale ochutnejte! Aromatická bylina ve spojení se sladkými jahodami skvěle vynikne a vzájemně si obě chuti rozumějí. Stačí, když čerstvou bazalku rozdrtíte s krystalovým nebo třtinovým cukrem a jahody touhle drtí posypete. Ostatně, lze spojit předchozí kombinaci s touhle a vytvořit dezert z mascarpone s jahodami a právě bazalkou.
Jahody & pepř
Světoví šéfkuchaři tuhle dvojici používají už dlouho. Pepřem lze jahody jen zlehka posypat, anebo je můžete nechat zkaramelizovat na másle s trochou cukru a přidat drcený pepř. Jahody dostanou díky pepři intenzivnější chuť. Totéž platí pro spojení jahod a chilli.
Jahody & balzamikový ocet
Balzamikový ocet se vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Díky tomu má intenzivní kořeněnou chuť. A právě proto může být spojen se sladkými jahodami. Jak na to? Jahody očistěte, nakrájejte, zakápněte balzamikem a lžičkou medu, promíchejte a nechte v chladu marinovat. Podávejte samotné nebo s ušlehanou smetanou.
Jahody & čokoláda
Málokdo odolá. Zvlášť, když se na čokoládu přidají ještě jeden nebo dva kopečky šlehačky. Udělejte třeba jahodový špíz namáčený v rozpuštěné čokoládě a podávejte jej s mističkou ušlehané smetany.
Jak vidíte, jahody si rozumějí s mnoha ingrediencemi. Ale je jedna, ke které moc neladí. Navzdory mnoha let trvajícímu mýtu odborníci na víno, tedy sommeliéři, nedoporučují kombinaci jahod a sektu nebo šampaňského. Obojí má kyselý podtón, a proto se chutě nedoplňují, ale spíš vylučují. Tak si dejte skleničku raději jen tak na zdraví a jahody si užijte v jiném spojení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat