Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
13. 6. 2021 Vaření
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří především steaky, kotlety a nejrůznější klobásky, i ti, kdo maso nejedí, si mohou užít a pochutnat si na grilovaných dobrotách. Vynikající je například řecký sýr halloumi nebo různé druhy vege burgerů. Stačí si jen vybrat!
Ochutnejte halloumi
Halloumi je výborným pohoštěním pro všechny vegetariány, kteří míří na grilovačku. Polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka má jemně slanou chuť a je dochucen lístky máty. Typický je pro kyperskou kuchyni, kde jeho spotřeba podle BBC vychází až na 8 kilogramů na osobu za rok. Kouzlo halloumi je nejen v zajímavé, přesto vyrovnané chuti, ale i v tom, že se na rozdíl od jiných sýrů při tepelné úpravě neroztéká. Prodává se v malých blocích, je proto ideální na grilování. A kam pak s ním? Plátek grilovanného halloumi můžete položit jen tak na salát, anebo jím nahradit maso v burgeru.
Mohlo by vás zajímat
Burgery bez masa
Vege brugery jsou při grilování sázkou na jistotu. Vedle halloumi můžete sáhnout po veganské náhradě mletého masa; Beyond Meat a další značky se u nás už prodávají běžně v supermarketech. Do mletého masa pak přidáte sůl, pepř, Worcesterovou omáčku a vegetariánům přidáte dovnitř jedno vejce (veganům směs umíchejte bez vajíčka). Když všechny suroviny prohnětete, vznikne základ na „masové“ placky do klasických burgerů.
Mohlo by vás zajímat
Ty lze ale vyrobit také čistě na zeleninovém nebo luštěninovém základě. Vege burgery mohou být například z červené řepy, ty bývají velmi šťavnaté. Řepu oloupejte, nahrubo nastrouhejte, přidejte nahrubo nastrouhanou červenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a nějaké bylinky, třeba tymián nebo šalvěj. Zákapněte olivovým olejem a vytvořte placky. Tip! Pro pevněšjí konzistenci můžete do směsi přidat strouhanku, ale pozor! Strouhanka se dělá ze starého pečiva, které obsahuje živočišné složky, takže vegana byste nepotěšili. Trochu hutnější jsou burgery z červené čočky nebo z cizrny. Vařené luštěniny musíte rozmixovat, ale ne příliš najemno, vznikla by vám tekutá kaše a z té byste neuplácali nic. Tip! Do cizrnových se dobře hodí trocha strouhané mrkve, která burgerům dodá vláčnost.
Mohlo by vás zajímat
Skvělou náhradou masa v hamburgeru je grilovaná hlava luxusního žampionu Portobello. Ten po tepelné úpravě konzistencí i chutí maso vzdáleně připomíná a je tedy velmi oblíbený. Portobello je ale skvělé i samotné. Očištěné klobouky naplňte směsí strouhaného sýra a bylinek a grilujte, dokud se náplň nerozteče a nezezlátne.
Zelenina na tisíc způsobů
Někteří vegani a vegetariáni nepotřebují napodobovat nebo nahrazovat maso, aby si grilování užili. Bohatě si vystačí se zeleninou. Pokud cuketu nebo třeba papriku ugrilujete dochucené směsí koření určenou přímo na grilovanou zeleninu, určitě nešlápnete vedle. Tip! Zkuste grilovat kapie plněné sýrem feta nebo Lučinou. Je to osvěžující kombinace! A pokud si chcete vyhrát, vyrobte zeleninové špízy. Neměly by na nich chybět právě paprika, cibule i již zmiňovaná cuketa, hodí se ale také houby.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!