Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?
11. 6. 2021 Vaření
Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité suroviny vynechat, zpravidla největší potíže to způsobí při pečení. Mouka, cukr, vejce i mléko jsou naprosto základními složkami většiny moučníků. Naštěstí se dají celkem dobře nahradit, což se může hodit i v případě, že vám něco z toho nečekaně dojde, třeba na chalupě.Jak si s takovou situací poradit?
Bez cukru
Jakkoliv jsou moučníky sladké a je to jejich podstata, dá se sladká chuť zajistit i jinými surovinami než cukrem. Kromě umělých sladidel je to například sušené ovoce, ale stejně tak sladí i ovoce čerstvé, případně některé druhy zeleniny či některé mouky, jež jsou přirozeně nasládlé. Ostatně, i slavný mrkvový dort se začal péct proto, že byl nedostatek cukru a touhle sladkou zeleninou se cukr při pečení nahrazoval. Podobně se o sladkost postará třeba dýně; zkuste si s námi upéct dýňový koláč s tvarohem. Nepoznáte, že mu něco chybí.
Mohlo by vás zajímat
Bez vajec
Vajíčka slouží v moučníku jako docela dobré pojivo, ale také jako zdroj tuku, vláčnosti a chuti. Ale co když zrovna došla? Dá se to zvládnout. Vejce v těstě nahradí olej, nastrouhaná jablka, arašídové máslo, banán, lněná semínka nebo strouhané brambory či cuketa. Pomáhá i cizrnová mouka, tofu nebo již dobře známá směs Hraška. Z cizrnové vody (aquafaba) lze udělat docela slušnou náhradu bílkového sněhu a upéct tak vegetariánské pusinky. Přibližně 25 až 30 ml cizrnové vody nahradí jeden vaječný bílek. Použít můžete i obyčejný pudinkový prášek. Jedna lžička pudinkového prášku a jedna lžička oleje postačí jako náhrada za jedno vejce. A tak můžete s pudinkem dokonce upéct i žloutkové řezy zcela bez žloutků.
Bez lepku
Bezlepkové potraviny i pečení zažívají boom. Částečně je to tím, že někteří lidé lepek kvůli celiakii opravdu nemohou, a částečně tím, že se pro bezlepkovou dietu dobrovolně rozhodli. Každopádně, poptávka po pečivu a moučnících tohoto typu stoupá. Nahradit mouku při pečení není zas takový problém. Existují mouky ořechové, ze semínek anebo z různých druhů ovoce, které jsou přirozeně bezlepkové, případně jsou na trhu samozřejmě i speciální pšeničné mouky, respektive pečící směsi bez lepku. Jednou z dobrých možností je mouka pohanková, která je nejen přirozeně bezlepková, ale také mimořádně zdravá. Zkuste si podle našeho receptu upéct třeba pohankové muffiny s vlašskými ořechy anebo luxusní pohankový biskupský chlebíček. Pokud vám nevyhovuje pohanková chuť, otestujte mandlový piškot se skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Bez mléka
Zrovna mléko nahradíte docela lehce. Stačí použít rostlinné alternativy anebo jednoduše nahradit v receptu tekutinu vodou či minerálkou. Ochutnejte třeba vynikající jáhlový makovec, který je nejen bez mléka, ale také bez lepku a bez vajec! Poznáte, že upéct dobrou buchtu lze, i když v ní bude něco tradičního scházet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr
Den gumových medvídků
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12