Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
17. 6. 2021 Vaření
Kdo umí bábovku, ten se nikdy nemusí bát, že by byl špatným hostitelem. Univerzální moučník je snadný a rychlý a dá se vyrobit v různých variantách. Naučte se ho mít perfektní!
Královna českých moučníků
Kdyby vás vzbudili o půlnoci a chtěli po vás vyjmenovat klasické české moučníky, mezi prvními by vás pravděpodobně napadla bábovka. Sladké pečivo, které má kromě Česka tradici také v Německu nebo Rakousku, se nejčastěji dělá z třeného těsta, u nás nejběžněji ve dvoubarevné, takzvané mramorové variantě, kdy se lahodný dezert peče půl na půl z klasického a tmavého, kakaem obarveného těsta.
Třená klasika
Mohlo by vás zajímat
Dobrota i pro dietáře
I dietáři si rádi pochutnají na sladkém, ale často se mu vyhýbají jako čert kříži - a přitom zbytečně! Každý, kdo shazuje kila zdravě, ví, že v přiměřeném množství neškodí žádné jídlo. Pokud jste sami na dietě a máte chuť na bábovku, nebo k vám na návštěvu přijde nějaký fitness nadšenec, upečte mu výživnou tvarohovou bábovku. Díky tvarohu je v moučníku extra porce bílkovin a ještě navíc je úžasně vláčný. Tip! Při výrobě těsta můžete do mouky přisypat 15 až 30 gramů neochuceného proteinového prášku. Na chuti bábovky ani její konzistenci se to nepodepíše a fitnesáka tím jen potěšíte, protože to najednou už to nejsou jen prázdné kalorie.
Další jednoduchou bábovkou je bábovka ořechová, která se dělá nejčastěji z vlašáků. Je rovněž velmi výživná a méně sladká než ostatní typy bábovek. Pokud zkusíte variantu s jablky, vytvoříte vlastně poměrně zdravé mlsání.
Při pečení bábovky nezáleží jen na vybraném receptu. Méně zkušení pekaři často mívají problém hotovou lahůdku správně vyklopit z formy. I na to ale existuje řada generacemi kuchařek prověřených rad a triků. Najdete je tady:
Mohlo by vás zajímat
Uvidíte, že umění dobré bábovky si brzy osvojíte a pak tento snadný, ale vděčný moučník budete péct (skoro) neustále. A možná si jej oblíbíte natolik, že se brzy pustíte do nejrůznějších experimentů. Takovou bábovku lze totiž připravit i naslano!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více