Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?
20. 6. 2021 Životní styl
Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková polévka, mozeček a především oblíbený smažený květák či květákové placičky Češi prostě milují. A je to dobře - tahle dobrota je totiž úžasně zdravá a pomáhá i s hubnutím.
Královská zelenina
Máte rádi květák neboli karfiol? Brukvovitá zelenina, kterou člověk sám vyšlechtil, je doslova našlapaná minerálními látkami a její konzumace je tak pro nás nesmírně zdravá. Studie Glucosinolates and their breakdown products in food and food plants datuje původ květáku do 12. až 13. století s odkazem na dobové botaniky Ibn al-'Awwama a Ibn al-Baitara, kteří oba tvrdili, že se květák - tak, jak ho známe dnes - začal pěstovat na Kypru. Jisté je, že se květák objevuje ve dvou knihách z konce 16. a poloviny 17. století, a sice ve slavné kuchařce Le cuisinier françois od legendárního François Pierra La Varenna a v Théâtre de l'agriculture od Oliviera de Serrese. Publikace A History of Food od spisovatelky Maguelonne Toussaint-Samat uvádí, že květák býval ozdobou záhonů v zahradách u dvora francouzského krále Ludvíka XIV. Důležité je, že se tato lahůdka dostala ze země galského kohouta až do našich končin. A zatímco v Česku je oblíbená bílá varianta květáku, třeba v Itálii holdují květáku fialovému a sehnat se dá i zelený.
Mohlo by vás zajímat
Dejte si květák!
Jak je to ale s pověstným nadýmáním po květáku? Ačkoliv je to zelenina opravdu lahodná, zmiňovaných sacharidů obsahuje opravdu hodně. Kvůli tomu tělo květák nedokáže strávit v žaludku a zpracovává jej až ve střevech, což vede k nadýmání. Bohužel tomu nejde nijak předejít, nadýmání se dá ale zmírnit tak, že budete květák jíst jen v malých porcích a po jídle si dopřejete šálek mátového čaje. Pomůže také tepelná úprava (syrový květák se může jíst, ale je hůře stravitelný než ten vařený) a přidání česneku, kmínu nebo sušeného mletého koriandru. Vůbec nejlepší je květák dochutit kořenící směsí kari, která obsahuje zázvor, koriandr i kurkumu. To vše pomáhá našemu organismu květák lépe přijmout. Z dlouhodobého hlediska můžeme nadýmání obecně předcházet dodržováním pitného režimu, dostatečným příjmem vlákniny a pravidelným pohybem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
25. 6. 2021 05:58