Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor
21. 6. 2021 Vaření
Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka nejsou jediná zelenina, z níž lze tuhle lahůdku uvařit. Jak udělat pyré z jiné zeleniny nám dnes poradí foodblogerka Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.
Tak trochu lepší kaše
Pyré je podle Larousse Gastronomique kulinární výraz pro jemně zpracovanou hmotu, která vznikla šleháním, mixováním, drcením, šťoucháním nebo pasírováním. Slovo pyré pochází z francouzského purée, což ve starofrancouzštině znamenalo pročištěné nebo rafinované. I když jako pyré můžeme označovat mnoho jídel od hustších polévek přes různé sladké i slané kaše až právě ke slaným zeleninovým či luštěninovým přílohám, dnes zůstaneme jen u různých zeleninových variací na bramborovou kaši. Byť už jen ta samotná může být připravena v mnoha variantách. „Když máte dobré brambory, stačí je uvařit v osolené vodě s kmínem, přidat jen teplé mléko a studené máslo a malý zázrak je na světě. Já ale kaši někdy ráda dochucuji na másle podušeným česnekem nebo špetkou nastrouhaného muškátové oříšku. Případně místo mléka používám smetanu,“ říká Šárka Adámková, foodblogerka a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zároveň dodává, že brambory lze vařit už rovnou v zeleninovém nebo masovém vývaru, čímž získají plnější chuť.
Mohlo by vás zajímat
Správná dvojka
Neumíte si zatím představit místo bramborové kaše třeba pastinákovou? Tak jen přidejte k uvařeným bramborám trochu jiné zeleniny. „Velkou parádu udělá třeba na másle podušená mrkev. Je potřeba ji připravit zvlášť, pak rozmixovat a vešlehat do již hotové bramborové kaše,“ říká Holka u plotny. Podobně se k bramborám hodí i vařený květák nebo pečená dýně. „Já si vždycky nakrájím dýni Hokkaidó, osolím ji, zakápnu olivovým olejem, přidám rozmarýn a česnek a upeču v troubě. Potom rozmarýn odstraním, dýni rozmixuji a vešlehám do kaše,“ vysvětluje Adámková a dodává, že je vlastně i lepší nechat brambory jako základ. Mají totiž hodně škrobu a kaše díky nim bude hustší, krémovější a kompaktnější. K bramborovému základu můžete přimíchat veškerou kořenovou zeleninu, klidně zkuste i víc druhů. Pozor je potřeba dát jen na to, abyste před vařením odstranili slupky a tuhé části. A taky nikdy nemixujte brambory. Ty je potřeba pouze propasírovat, vyšlehat nebo rozšťouchat. Mixovat můžete všechny ostatní druhy zeleniny, ale brambory kvůli obsahu škrobu ne. Kaše by byla mazlavá a lepivá.
Pyré bez brambor
Kaše bez brambor pro vás bude možná něco nového, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení. „Ve své kuchyni jsem začínala s dýňovým nebo batátovým pyré, obě varianty jsou moc dobré,“ říká Šárka Adámková a dodává, že záleží na tom, která zelenina vám chutná. Pyré lze úspěšně připravit třeba z pastináku, květáku, brokolice, dýně, topinamburu, petržele, celeru, případně i z řepy nebo manioku. Nehodí se snad jen příliš vodnaté druhy, jako je cuketa. Zato nečekaně dobrá je řepa.
Mohlo by vás zajímat
„Řepu je dobré předem upéct, podobně jako dýni, a až pak rozmixovat na pyré. U manioku si dejte pozor, rozváří se velice rychle a je i bez mixování velmi lepivý. Obsahuje totiž hodně škrobu a je proto taky kaloricky vydatný. Ale pro jeho specifickou chuť stojí za to jej zkusit,“ dodává Holka u plotny a připomíná, že chuť pyré ovlivní také koření. „Květák se dá vařit s kurkumou, čímž získá krásnou barvu i chuť, mrkev zase ozvláštní římský kmín. Máte-li rádi kešu oříšky, i ty lze přidat. Jen je potřeba je předem namočit ve vodě a až pak rozmixovat a vmíchat do kaše. Hodí se k světlým druhům zeleniny, jako je květák, pastinák nebo topinambur.“
Jak na to
V základní verzi jen uvařte v osolené vodě vybranou zeleninu (nebo víc druhů zeleniny), a pak ji sceďte, rozmixujte a smíchejte s máslem. Lepší chuť zajistí slané nebo rovnou bylinkové máslo, které si můžete vyrobit podle našeho receptu. Zeleninu lze také vařit s kořením nebo ve vývaru, některé druhy, jako je dýně, řepa, mrkev i petržel můžete místo vaření upéct. Získají tak mírně zkaramelizovanou a kouřovou chuť. Pyré lze kromě již zmíněných kešú oříšků ochutit také sýrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 13 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 13 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 16 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 16 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 16 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 22 hodinami