Vaříme klasiku z květáku: Křupavé placičky, výborný mozeček a polévka jako od babičky
25. 6. 2021 Vaření
Květák je oblíbená zelenina plná vitamínů, která se navíc dá skvěle a univerzálně zpracovat. Můžete z ní udělat polévku, přílohové pyré nebo naopak hlavní chod. Nejklasičtějšími a nejoblíbenějšími květákovými recepty v české kuchyni jsou placky, polévka a květáková mozeček. Podíváme se dnes na to, jak tyto dobroty nejen připravit, ale rovnou dotáhnout k dokonalost.
Květákový mozeček
Proč jíst květák? Protože obsahuje velké množství vitamínu C, vitamín B5, sodík, draslík, vápník a hořčík, ale také glukosacharidy, jejichž štěpením se do těla uvolňuje indol-3-karbinol. Tato látka pomáhá detoxikovat játra a podle některých vědeckých studií blokuje působení karcinogenních látek v organismu. Pravidelná konzumace květáku tedy může fungovat jako prevence rakoviny. Te se vyplatí, no ne? Jedinou nevýhodou této v kuchyni univerzálně využitelné zeleniny je, že nadýmá. Pokud si ale květák dopřejete v menší porci a tepelně upravený, a ještě si po jídle dáte šálek mátového čaje, nepříjemné důsledky by měly být omezeny na minimum.
Mohlo by vás zajímat
Jak ale přesně květák tepelně upravit? Českou klasikou je květáková polévka, květákové placky a květákový mozeček. Třetí recept známe ze závodních jídelen jako kašovitou hmotu nevalné chuti, ale samozřejmě se toto rychlé, jednoduché, výživné a dietní jídlo dá vyrobit i chutně.
Květáková polévka
Květáková polévka je skvělá v zimě, kdy zahřeje, ale i v létě poslouží jako lehký oběd. Záleží, jakou verzi zvolíte. Může být totiž vodová a třeba ozvláštněná mrkví, nebo krémová s krupicí a smetanou. Obě jsou vynikající. Odlehčenou polévku vařte podobně jako bramboračku skleněnku. Přidat do ní můžete vaječné kapání.
Klasičtější babiččinu verzi zahustěte jíškou a mlékem - nebo smetanou. I do takové polévky se hodí brambory, nebo třeba mrkev. Ochutit polévku lze pečeným česnekem, zkusit můžete také nivu, která jídlu dodá zcela specifický šmak.
Náš tip! Pokud je to na vás příliš nebo nesmíte mouku, Uvařte květák ve vodě a pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne přirozeně hustá polévka, která se dá ochutit třeba kari. To navíc jako bonus také pomáhá neutralizovat nadýmavé účinky květáku.
Květákové placky
Rychlé, jednoduché, fit a bezmasé karbanátky? To jsou květákové placky, zlaté a křupavé, které se dají smažit ve vrstvě tuku, nebo péct v troubě nasucho. Chutnají skvěle v bulce s oblohou a omáčkou, nebo s vařeným bramborem či kaší.
Jak na ně? Chce to jeden střední květák, dvě vejce, trochu strouhaného tvrdého sýra, třeba eidamu, majoránku, česnek, sůl a pepř a strouhanku. Květák rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě a pak rozmačkejte na kaši. V míse smíchejte nastrouhaný sýr s prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Přidejte květák a dobře promíhejte na hmotu, ze která budete tvarovat placky. Ty pak hned obalujte ve strouhance a smažte (nebo pečte).
Náš tip! Masožravci mohou do směsí s květákem přidat nadrobno nakrájenou kvalitní šunku. Naopak vegetariáni mohou ke květáku přidat uvařenou mrkev nebo brokolici - nebo obojí. No a dietáři mohou zase místo klasické strouhanky použít kukuřičnou strouhanku nebo nadrcené cornflakes. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat