Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
26. 6. 2021 Životní styl
Blíží se sezóna šťavnatých, voňavých českých rajčat. Už teď je v obchodech seženete, ještě lepší ale je pěstovat si vlastní, což je mimochodem tak nenáročné, že to zvládnete třeba i na balkóně v paneláku. Dnes si vysvětlíme, proč je rajská jablíčka dobré zařadit do jídelníčku.
Rajčata - zdravá svačina
Šťavnatá, svěží, dietní, zdravá. To jsou rajčata, oblíbená letní pochoutka. Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A - důležitý antioxidant. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení, což v teplých měsících ocení zejména milovnice válení se na sluníčku. Podle magazínu Vím, co jím pokryje třistagramová porce syrových rajčat téměř celou doporučenou denní dávku (DDD) vitamínu C a necelou třetinu DDD vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve slupce rajčat je pak spousta vlákniny, takže doporučujeme plody neloupat, ale konzumovat je celé i se slupkou.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce, nebo zelenina?
Lidový vtip praví, že být chytrý znamená vědět, že rajče je ovoce, zatímco být moudrý znamená nedávat rajče do ovocného salátu. O tom, zda jsou rajská jablíčka buď to, anebo to, svého času dokonce rokoval Evropský parlament; ten roku 2011 rozhodl, že rajče je ovoce. S tím souhlasí i všichni botanici. Proč? Protože je plodem vytrvalého keře zvaného lilek rajče - a plod vytrvalého keře je ovoce. Český rozhlas Radiožurnál k problemtice připomíná soudní spor Nix vs. Hedden, který v roce 1983 v USA. Jeho předmětem rovněž byly dohady, čím rajská jablka vlastně jsou. Tehdy totiž šlo o problém se clem, které se vztahovalo na zeleninu z dovozu, ovšem na ovoce nikoliv. Za (plodovou) zeleninu rajče považují zejména pěstitelé, protože podle Zahradnického slovníku naučného ovoce definuje mimo jiné i to, že roste na víceleté dřevině a lilek rajče je pouze jednoletá rostlina. Na jejich straně stojí také kuchaři, kteří rajčata pro jejich chuť využívají téměř výhradně ve slané kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Jak si užít syrová rajčata
Nejlépe v salátu! Klasikou, kterou známe ze závodních a školních jídelen, je rajčatový salát s cibulí. Rajčata a bílou cibuli stačí nakrájet na drobno, promíchat a zalít směsí oleje, octa, cukru a nasekané petrželky. Náš tip! Exotičtější chuť salátu dodá čerstvý koriandr místo petržele. Rajče je perfektní v kombinaci s balkánským sýrem, nebote se jej nakrájet do oblíbeného šopáku. Máte čerstvý chléb? Namažte krajíc máslem, poklaďte na něj tenká kolečka nakrájená rajčata, vše posypte krájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete a dochuťte trochou tatarské omáčky. Úžasně osvěžující letní večeře je hotova!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat