Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět
24. 6. 2021 Vaření
Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm nebude těžko, jako se to může stát třeba po konzumaci vydatných máslových dortů. Na party, k posezení na zahradě nebo k večerní sklence vína na balkoně je mousse, neboli pěna, jak stvořená!
Francouzský původ
Mousse (vyslovujte „můs“) je lehká, nadýchaná, krémová, nejčastěji sladká, ale výjimečně i slaná, pochoutka, jež podle webu Tasteatlas.com vznikla zřejmě již v 18. století ve Francii. Samotné slovo mousse znamená ve francouzštině pěna, a tak je jasné, jakou konzistenci má dezert správně mít. Pěnivá struktura vzniká díky vzduchovým bublinkám, jež do dezertu dodáme během přípravy například bílkovým sněhem nebo ušlehanou smetanou. Někdy se přidává taky želatina.
Mohlo by vás zajímat
Ačkoliv se mousse může dělat v nepřeberném množství příchutí, nejslavnější je čokoládová pěna neboli mousse au chocolat. Není přesně známo, kdo je jejím autorem, ale předpokládá se, že čokoládová pěna „byla stvořena“ někdy v druhé polovině 19. století. Mezi další sladké varianty patří například pěna pomerančová, karamelová, kokosová, maracujová, kávová, vanilková či mátová. Sladký dezert mousse se obvykle podává vychlazený.
Pěna naslano
Existují však i slané verze. Třeba masová pěna, rybí, mušlová, sýrová či zeleninová. Ty se naopak dříve většinou podávaly teplé, často jako variace předkrmů. Před dvěma sty lety šlo výhradně o specialitu francouzské kuchyně, ale v 60. letech 20. století se různé druhy pěn, zejména v té sladké variaci, začaly objevovat v amerických a britských restauracích a posléze dobyly celý svět a jak slaná, tak sladká varianta se podávají spíše vychlazené. Ostatně, nám dobře známá šunková pěna je toho důkazem. V moderní gastronomii je také známá původně španělská pěna espuma, jíž se často dokončují pokrmy v těch nejlepších restauracích. Espuma je stejně jako mousse také pěna, ale obvykle mnohem víc pěnivější a tím pádem i lehčí. Připravuje se proto až těsně před podáváním.
Mohlo by vás zajímat
Čokoládová pěna
Jelikož čokoládu miluje většina z nás, ideální je začít při přípravě pěny právě touto klasikou. V nejsnazší verzi vám k přípravě bude stačit jen čokoláda a šlehačka. Pro trochu „vyšší cukrařinu“ budete potřebovat čokoládu, vejce, likér a šlehačku. Pěnu připravte do skleniček a nechte do druhého dne, nebo alespoň několik hodin, řádně ztuhnout. Poté dozdobte ovocem a bylinkami, například mátou, a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pěny s čokoládou nebo ovocem jsou lehké a nadýchané: Tento dezert si zamilujete
Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí
Mousse je lehká nadýchaná pěna: Poradíme vám s její přípravou
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12