Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
5. 7. 2021 Vaření
Ačkoliv houbová sezóna letos přichází velmi pozvolna, dary lesa přeci jen rostou. Jak s nimi naložit? Inu, můžete je doslova naložit! Houbičky ve sladko-kyselém nálevu jsou dietní večeří nebo svačinou plnou vitamínů, která skvěle zabírá i jako lék na kocovinu. Jak na ně? Inspirujte se receptem známého šéfkuchaře Romana Pauluse.
Proč houby (nejen) na kyselo?
Letošní suchý rok zatím plný rozjezd houbové sezóny oddaluje, přesto už rostou, když víte, kam na ně. Houby jsou skvělé nejen proto, že jejich sběr je spojen s uklidňující procházkou o samotě nebo ve společnosti vašich blízkých. Neobsahují skoro žádné kalorie, tvoří je především voda, takže jsou prefektní dietní svačinkou. Přesto v nich ale najdeme řadu minerálů, vitámínů a dalších prospěšných látek.
Mohlo by vás zajímat
Podle magazínu Jíme jinak je v houbách významné množství vitamínu D, vitamínů skupiny B (především B2 - riboflavinu a B3 - niacinu, a dále vitamínu B12, což na nich ocení především ti, kdo nejedí maso a živočišné výrobky) a provitamínu A. Tělo z jejich konzumace získá také vápník, hořčík, fosfor a železo. Díky tomu všemu snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu a působí blahodárně ve střevech, která mohou chránit před rozvojem rakoviny. Web Kardiochirurgie.cz zase houby doporučuje jíst pro obsah selenu, významného antioxidantu, a připomíná, že v tradiční čínské medicíně se houby používají proti chřipce, protože posilují imunitu.
Mohlo by vás zajímat
A protože tepelná úprava téměř u veškerých živinami nabušených surovin částečně snižuje množství prospěšných látek, doporučujeme dopřávat si místo smaženice houby buď sušené, anebo jen krátce povařené - blanšírované - a pak naložené na kyselo. Je to chutná svačina nebo skvělá večeře.
Nakládané houby podle Romana Pauluse
Jednoduchý a lahodný recept na sladko-kyselé nakládané houbičky nabídl známý šéfkuchař Roman Paulus ve videopořadu Kulinářská akademie Lidlu. V redakci jsem jej vyzkoušeli a musíme říct, že je opravdu skvělý. Houby chutnají skvěle a příprava je rychlá a jednoduchá. Jak na to?
V první řadě potřebujete houby, samozřejmě. Čerstvé, očištěné, větší kusy nakrájené. Můžete zkombinovat několik druhů, ale nemusíte. Takto připravené houby je nutné předvařit; dejte je tedy na 3 až 5 minut do vroucí osolené vody, pak sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou. Na houby budete potřebovat sladko-kyselý nálev. Paulus jej dělá z vody a octa v poměru 3 díly vody na 1 díl octa. Dále přidává cukr, divoké koření ve složení celý pepř, nové koření a bobkový list a hořčičné semínko. Tip! Paulus nabízí i možnost přidat ke koření tymián nebo nadrobno nasekou bílou část lahůdkové cibulky. Vodu s octem, cukrem a kořením je potřeba také přívést k varu a několik minut provařit, aby se vůně a chutě pěkně rozjely.
Mohlo by vás zajímat
A pak už je to snadné. Houby nasypte do uzavíratelné, sterilované a perfektně suché nádoby a zalijete je nálevem. Zavřete sklenici a nechte vychladnout. Houby takto můžete uložit do lednice, kde vám vydřží několik dní až týden, anebo je můžete zavařit, a to si pak můžete nadělat zásobu na zimní měsíce, kdy vám dary lesa připomenou teplejší dny strávené procházkami po mechu. Náš tip! Pokud si chcete Paulusův recept ozvláštnit, můžete do nálevu na houby kápnout trochu bílého vína, nebo si houbičky udělat pikantní a přidat k nim sekanou čerstvou chilli papričku. Vizuálně efektní jsou také ozdobně vykrájené plátky mrkve. Záleží jen na vaší chuti a preferencích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Komentáře
7. 7. 2021 18:04