Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
6. 7. 2021 Vaření
Olej je něco jako součást povinné výbavy v kuchyni. Smažíme na něm, dochucujeme jím saláty, zjemňujeme bábovky, marinujeme maso… Zkrátka se bez něj jen těžko obejdeme. Ovšem už dávno neplatí, že nám ve spíži má trůnit jen olej slunečnicový, řepkový nebo olivový. Pojďte s námi poznat i jiné druhy!
Sezamový olej
Sezamový olej se vyrábí světlý a tmavý. Tmavý je z pražených semínek sezamu a hodí se jen pro studenou kuchyni nebo ke krátkému smažení masa, zeleniny či omelet, protože se rychleji připaluje. Na fritování lze použít sezamový olej světlý. Oba dva druhy jsou hojně využívané v asijské kuchyni k ochucení pokrmů a oba mají poměrně výraznou chuť, proto s jejich množstvím ze začátku spíš šetřete. Zkuste jej do některého receptu na asijské jídlo, případně s ním dochuťte květákový krém.
Mohlo by vás zajímat
Kokosový olej
Vyrábí se z dužiny kokosů a využívá se zejména v indické a jihoasijské sladké i slané kuchyni. Kokosový olej je v posledních letech hit, ale výživoví odborníci se nemohou shodnout, zda je zdravý, nebo ne. Zatímco jedni tvrdí, že je nezdravý kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, jiní argumentují, že tohle platí jen pro rafinované kokosové oleje. Jisté je, že tento olej skvěle chutná, jídlo nádherně provoní a je lehce stravitelný. Vyzkoušejte jej třeba na smažení lívanců či palačinek nebo do sladkých rýžových kaší, zažijete pak absolutní blaho!
Mohlo by vás zajímat
Hroznový olej
Hroznový olej se vyrábí lisováním peciček révy vinné, které vznikají jako odpadní produkt při výrobě vína. Jelikož je na jeden litr oleje potřeba 40 kg zrníček, jde o dražší záležitost. Je proto vyloženě škoda smažit na něm řízky, využijte jej spíše k ochucení salátových zálivek nebo ke krátkému osmažení ovoce či zeleniny, případně s ním ochuťte sladké kaše.
Dýňový olej
Výrazná vůně, tmavě zelenohnědá barva a zajímavá chuť z něj činí parádní dochucovadlo. Dýňový olej se vyrábí z nahrubo nasekaných a opražených dýňových semínek. Jelikož se rychleji přepaluje, do teplé kuchyně se nehodí. Zato vynikne na salátech, je skvělý k závěrečnému dochucení různých hustých krémových zeleninových polévek, kaší nebo rizot. Nejlepší je, když ho zkombinujete s pokrmem, ve kterém už dýně je.
Makový olej
Makovice mají v různých částech světa různou pověst, ale pokud jste se už začínali těšit, pak vás asi zklameme. Olej získávaný ze semen máku nemá žádné omamné účinky. Ale obsahuje značné množství vitamínu E a je dobře stravitelný. Nejlépe se v kuchyni uplatní při dochucení sladkých jídel; zkuste jím pokapat upečený perník, lívance, palačinky nebo jej přimíchejte do snídaňových kaší. Krásně je provoní!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více