Pochoutka pro pamětníky: Smažená zmrzlina mile překvapí každou návštěvu!
8. 7. 2021 Vaření
Kdo by si v parném létě nedopřál sladkou mraženou dobrotu? A není potřeba kvůli tomu ani chodit do obchodu. Zmrzlinu si docela snadno můžete udělat i sami doma, a dokonce z ní vykouzlit vskutku originální dezert, který se rozplývá na jazyku. Už jste měli smaženou zmrzlinu?
Ledové dny
V našich předchozích článcích jsme vám ukázali, jak si snadno uděláte domácí zmrzlinu, anebo jaké extravagantní příchutě si můžete dopřát ve speciálních cukrárnách. To ale stále není chladivým dobrodružstvím konec! Je jedna dobrota, kterou dozajista ohromíte své přátele. Někteří ji pamatují, ostatní si možná právě říkají, jestli si z vás neděláme legraci. A neděláme! Smažená zmrzlina bývala kdysi skutečně v nabídce sladkých menu některých restaurací a dnes se tam pomalu zase vrací. Kombinace teplého křupavého obalu a rozpouštějící se chladivé náplně uvnitř je totiž naprosto fantastická. Pusťte se do toho s námi podle přesného návodu!
Mohlo by vás zajímat
Naklepat, obalit, usmažit…
Ne, ne, nebude to jako s řízkem, i když trojobal se v tomto případě také používá, ale pochopitelně sladký. Na přípravu smažené zmrzliny musíte nejdříve nechat povolit již hotovou (domácí, nebo kupovanou) vanilkovou zmrzlinu. Z té vytvarujte pomocí malé naběračky knedlíčky či menší koule a dejte je na tácek vyložený pečícím papírem zmrazit. Pro 4 osoby budete potřebovat 400 ml vanilkové zmrzliny. Na obalování si připravte 100 g mletého kokosu, 50 g strouhanky, 50 g nasekaných mandlí, 2-3 vejce, 1 lžičku škrobu a olej nebo přepuštěné máslo na smažení.
Jakmile budete mít vanilkové koule řádně zmrazené, pusťte se do obalování. Vejce prošlehejte se škrobem, rozpuštěným v lžičce vody. Strouhanku smíchejte s mandlemi. Vanilkové zmrzlinové koule obalujte nejdříve ve strouhaném kokosu, pak ve vaječné směsi a nakonec v mandlové strouhance. Obalené koule dejte znova do mrazničky, nechte zamrazit a proces obalení ještě jednou zopakujte, ale už jen v rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky s mandlemi a kokosem. Dvakrát obalené koule dejte opět zmrazit. Pak v menším, ale vyšším kastrůlku rozpalte olej nebo přepuštěné máslo a zmrzlinu v něm osmažte ze všech stran. Stačí krátce, ale hlavně intenzivně; jde o to, aby se osmažil jen obal, vnitřek musí zůstat stále chladný. Smaženou zmrzlinu můžete podávat s ovocnou omáčkou, se šlehačkou nebo jen tak. A připravit si ji můžete také dopředu, a pak smažit, až když ji budete chtít podávat. Každopádně doporučujeme hluboký talíř a pořádnou lžíci!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete