Nadýchaný jako obláček: Podobu slavného dortu Pavlova údajně inspirovala ruská baletka
9. 7. 2021 Vaření
K létu patří lehkost a týká se to i jídla. Obvykle touto dobou nemáme moc chuť na těžké hutné máslové dorty. Zato nadýchané lehké sněhové dobroty jako by byly pro horké dny přímo stvořené. Víte, jak se správně dělají dort Pavlova, bezé roláda, nebo mini zákusek v podobě plněných pusinek?
Jako baletní sukně
Ano, přesně tak. Lehkost tance a nadýchanost baletní sukně ruské primabaleríny Anny Matvejevny Pavlovy byly podle BBC zřejmě inspirací pro vznik dortu Pavlova. Slavná baletka totiž v letech 1926 a 1929 v rámci svého světového turné navštívila také Nový Zéland a Austrálii. A tančila tak lehce, jako by se spíš nad zemí vznášela na křídlech. Přesně takové by měly být sněhové dorty a nejen proslavený Pavlova dort, o jehož autorství se pře několik zemí. Keith Money, autor životopisu slavné baletky, uvádí, že dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu v novozélandském Wellingtonu, kde umělkyně bydlela. Ovšem stejně tak je o původu, pro změnu australském, přesvědčen šéfkuchař Peter Gilmore, známý svým dezertem Snow Egg na bázi pusinek. Jenže je to celé ještě složitější.
Mohlo by vás zajímat
Z několikaletého pátrání Australanky Annabelle Utrechtové totiž vyplynulo, že dorty značně podobné dortu Pavlova, tedy z bezé základu, s krémem a ovocem, se vyskytovaly již v 18. století ve šlechtických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi, ale také ve Velké Británii, Rusku a Severní Americe. V němčině se nazývaly schaum torte, což znamená pěnový dort. A právě tyto dorty se do Jižní Austrálie dostaly někdy v době před druhou světovou válkou, kdy byl „u protinožců“ velký příliv německých přistěhovalců. Jakkoliv je tedy příběh o dortu podle baletky hezky vymyšlený, je asi skutečně jen vymyšlený. Dort totiž zřejmě nevznikl ze dne na den, ale postupně se vyvíjel tak, jak recept putoval celým světem. Každopádně, bez ohledu na původ, je to delikatesa, která si zaslouží pozornost celého světa!
Mohlo by vás zajímat
Pavlova dort
Základem jsou dobře vyšlehané bílky s cukrem, které se musí pomalu sušit v málo vyhřáté troubě. Doporučuje se maximálně 120°C, pokud chcete, aby dort zůstal sněhově bílý. Při vyšších teplotách se sice korpus upeče taky, ale už malinko zhnědne. Některé recepty přidávají do těsta také kukuřičný škrob a bílý ocet. Obě ingredience by měly pomoci stabilizovat bílek a tím pádem i upečený korpus. Hotový korpus má být nahoře křupavý, uvnitř krásně měkký, pěnový. Pavlova se tradičně plní šlehačkou a ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Bezé roláda
Stejně jako Pavlova se obejde bez mouky a také se spíš suší, než peče, což platí pro všechny sněhové dobroty. Na roládu budete potřebovat 4 bílky a ½ hrnku pískového cukru. Bílky vyšlehejte do polotuha a pak zašlehávejte cukr, dokud sníh netvoří špičky. Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a lehce poprášený kukuřičným škrobem. Pečte při 130°C asi 15 minut. Roládu vyklopte na vymazaný a moučkovým cukrem vysypaný další pečící papír. Nechte krátce vychladnout, pak plňte šlehačkou a roládu zaviňte pomocí papíru. Roládu nesmíte nechat zcela vychladnout, to by se při rolování polámala. Trochu méně „riskantní“ je v tomto ohledu bezé roláda s moukou a ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Plněné mramorované pusinky
Pokud vám předchozí dva recepty přišly poněkud složitější, zkuste pusinky! Když zvolíte mramorované s čokoládou a ořechy, není potřeba hlídat tak přesně bílou barvu. A navíc můžete pusinky po upečení a vychladnutí po dvou slepovat k sobě krémem a skládat do papírových košíčků. Budete mít rázem mini dezerty k pohledání! Upečte si mramorované pusinky podle našeho receptu! Ať si ale zvolíte kterýkoliv ze sněhových moučníků, neuděláte chybu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více