Nejlepší rybízové dezerty v retro stylu: Kynutý koláč, sněhovou pěnu nebo sladký rosol si zamilujete!
18. 7. 2021 Vaření
Rybízová sezona je tady a červené nebo černé kuličky plní naše zahrady i košíky. Ke kávě nebo na svačinku si můžete připravit dobroty podle receptů našich babiček. Vraťte se s námi v čase a zavzpomínejte na sladkou minulost!
Nadýchaný koláč
Kynuté moučníky bývaly dříve nedílnou součástí umění každé hospodyně. Mezi nejsnazší patřívaly právě koláče. Vykynuté těsto stačilo rozprostřít na plech, posypat očištěným drobným ovocem a drobenkou a upéct. Chcete-li touhle lahůdkou potěšit rodinu, stačí vám zadělat kvásek, pak smíchat s dalšími surovinami, řádně propracovat těsto, nechat vykynout a upéct. Jednoduchý knyutý rybízový koláč s drobenkou můžete na závěr hned po upečení ještě pokapat rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Koláč získá úžasnou vůni i chuť.
Mohlo by vás zajímat
Rybízový rosol
Dobrota zcela bez pečení! Jelikož má tohle ovoce dostatek pektinu, pro přípravu rosolu potřebujete jen hrnec, vodu, rybíz a cukr! Jak na to? Nachystejte si 1 kg očištěného rybízu, zbaveného střapin. Zalijte jej litrem vody a zahřívejte, dokud nepustí šťávu. Tu pak přeceďte do mísy a nechte ustát. Následně šťávu slijte do širokého kastrolu a zahřívejte. Během zahřívání sbírejte pěnu a šťávu dobře míchejte, aby se nechytala u dna. Odpařte ji zhruba na polovinu a přidejte cukr. Vařte dál, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout. Zkuste malou lžičkou na talířku, zda už rosol tuhne. Pokud ano, nalijte rosol do misek, případně přidejte i čerstvé ovoce, nechte ztuhnout a podávejte. Rosol z rybízu se ale dá připravit dokonce i zcela bez vaření.
Mohlo by vás zajímat
Rybízová pěna
Když nemáte čas ani na vaření, ani na pečení, je ještě jedna možnost, jak připravit skutečně famózní dezert. Ušlehat sněhovou rybízovou pěnu! Dobové kuchařky z počátku 20. století udávají recepty na pěnu ze zavařenin i z čerstvého ovoce. Podle Kuchařské knihy vydané spolkem Domácnosť v roce 1900 se ovocná pěna může připravit smícháním 18 g zavařeniny, v našem případě rybízové, 1 lžíce cukru, 1 lžíce rumu a sněhu z jednoho bílku. Publikace Nová domácí kuchařka z roku 1970 nabízí trochu jiný recept, v němž se používají i žloutky. Postupujte tak, že dva žloutky utřete s 60 g moučkového cukru, přidáte 300 g očištěného rybízu a 50 h hrubě mletých ořechů. Nakonec vmícháte sníh ze dvou bílků a celou směs necháte vychladit v lednici. Jemná chuť bílkového sněhu v kombinaci s pikantním rybízem k sobě fantasticky ladí. V nejsnazší verzi tak stačí smíchat jen ušlehaný sníh z bílků, cukr a rybíz. Pokud se obáváte syrových bílků, vyšlehejte je nejdřív s cukrem nad párou, stejně jako se to dělá při přípravě dortového krému.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
21. 7. 2021 09:07