Cukety na sladko: Upečte si cuketové řezy s mákem, biskupský chlebíček nebo mini dortíčky s krémem
22. 7. 2021 Vaření
Cuketa je levná, dostupná, zdravá a dobrá zelenina, kterou lze v kuchyni využít takřka univerzálně. Mimo jiné i pro pečení sladkých dobrot. Připravili jsme vám dnes proto přehlídku nejzajímavějších cuketových moučníků. Dáte si dort, řezy, perník nebo šťavnaté brownies?
Mlsání bez výčitek
Cuketa a cukr, to na první dobrou zní možná zvláštně, ale zkušené hospodyňky vědí, že cuketové moučníky patří mezi nejoblíbenější. Není divu. Cuketa má totiž neutrální chuť a zároveň obsahuje hodně vody. Obě tyto vlastnosti z ní dělají skvělou cukrářskou přísadu. Moučníky z této zeleniny jsou vláčné a šťavnaté, mají více vlákniny a zároveň také nějaké vitaminy a minerály. Je to tedy zdravější pochoutka, navíc jednoduchá na přípravu. Malou cuketu stačí jen omýt a nastrouhat, velkou omýt, oloupat a nastrouhat, a pak už ji lze využít do mnoha těst, kde byste třeba jinak dali strouhané jablko. Máte-li cukety na zahrádce, je to, kromě mnoha klasických slaných receptů, ideální příležitost, jak je zužitkovat. Nechte se inspirovat následujícími recepty!
Perníkové variace
Rychlovka na plech, se kterou vám mohou doma pomoci i děti. Cuketový perník se dá připravit v nespočtu variací. Klasické ochucení je perníkovým kořením, oříšky, čokoládou, kakaem nebo rozinkami. Suroviny stačí obvykle jen smíchat a těsto vylít na plech vyložený pečicím papírem, případně vymazaný tukem a vysypaný moukou. Zkuste si pustit náš videonávod na základní perník na plech.
Anebo udělejte podle dalšího receptu cuketový perník s ovocem. Vláčnost těstu dodá jak cuketa, tak právě použité ovoce. Jaké vyberete, je už jen na vás. Lze je zamíchat jak do těsta samotného, tak je přidat na závěr, když už je těsto na plechu nebo ve formě. Pro slavnostnější verzi vlijte těsto do dortové formy a upečený perník po vychladnutí ještě okrasně pocukrujte.
Cuketové brownies
Cuketové řezy
Patříte-li mezi milovníky máku, určitě vyzkoušejte nadýchané a vláčné cuketové řezy s mákem. Příprava je mimořádně snadná, suroviny, podobně jako u perníků na plech, zkrátka jenom smícháte a upečete korpus, který se pak krájí na řezy. Makovo-cuketovým řezům sluší citronová poleva, anebo poleva z bílé čokolády, která s mákem také skvěle chuťově ladí.
Další netradiční lahůdkou je biskupský chlebíček, respektive cuketový řez à la biskupský chlebíček. Kdo má rád tento moučník, tak ví, že byť je plný kandovaného ovoce, citronové kůry a rozinek a do těsta se přidává hodně másla, jde přesto spíše o "suchou buchtu". To ovšem neplatí, když přidáte cuketu! Samozřejmě ctíme klasické recepty na biskupský chlebíček, ale popravě musíme říct, že verze cuketová nás nadchla. Ostatně, přesvědčte se sami.
Dorty a dortíčky
Piškotový, třený, čokoládový... receptů na dortové korpusty jsou spousty. Zkuste si do své sbírky zařadit i cuketový, který dokonce ani nepotřebuje promazávat krémem, protože je sám o sobě vláčný. Ale pochopitelně, že mu nějaký skutečně dobrý krém neuškodí. V nejjednodušší verzi ale stačí cuketový dort pouze posypat cukem, nebo dozdobit šlehačkou a ovocem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat