Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!
23. 7. 2021 Vaření
Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do receptů pocházejících z jiných koutů světa nebo do salátových zálivek. Jeho výhodou totiž je, že má jemnější chuť a tím pádem mnohem širší využití. A kromě toho je i zdravý!
Napříč celou Asií
Tento druh octa se používá v mnoha asijských zemích. Populární je nejen v Japonsku, odkud pochází již zmiňované sushi, ale třeba i v Koreji, v Číně či ve Vietnamu. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína. Zkvašením rýže vzniká rýžový alkohol a ten se pak dalším kvašením mění na kyselinu octovou. Rýžový ocet je vlastně rýžové víno, které prošlo delší fermentací. Rýžový ocet se rozlišuje na světlý, červený a tmavý. Světlý rýžový ocet je populární v Japonsku a chutí se nejvíce podobá běžnému octu. Je ale méně kyselý a má sladký nádech po lepkavé rýži. Černý a červený ocet se častěji používají v Číně a dalších východoasijských zemích. Červený rýžový ocet svou barvu získává z červené fermentované rýže a má výraznější sladko-trpkou chuť. Čínský černý rýžový ocet je sladší než bílý a červený a má i lehkou kouřovou příchuť. Vyrábí se z černé lepkavé (sladké) rýže nebo ze speciálního čínského rýžového vína huangjiu.
Mohlo by vás zajímat
Pomůže zhubnout
Rýžový ocet výrazně prospívá i našemu zdraví a štíhlé linii. Podle webu Webmd.com neobsahuje skoro žádný tuk ani kalorie, místo toho je bohatý na aminokyseliny. Ty mají velký vliv na náš imunitní systém, snižují pocit únavy a dodávají nám více energie. Ocet je vhodný na různé detoxikační kůry. S jeho pomocí tak můžete snížit svou váhu i si pročistíte játra. Jak je uvedeno na webu Healthline.com, červený ocet pomáhá udržet hladinu cholesterolu v krvi v normálních hodnotách, tyto schopnosti má totiž právě červená fermentovaná rýže. Černá rýže je dokonce považována přímo za superpotravinu, která je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínů E a B, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa.
Mohlo by vás zajímat
Když nemáte rádi moc kyselé
O chuti rýžového octa by se dalo říct, že je spíš nasládlá a liší se podle toho, jakou variantu octa použijete. Navíc jsou některé druhy octa dochuceny. Většinou se do nich přidává sůl a cukr, takže se dají ihned použít na sushi. Někdy obsahuje rýžový ocet navíc i koření (např. zázvor, pomerančová kůra a hřebíček) či rýžové víno saké. Světlý ocet se také obvykle prodává ředěný vodou, podíl kyseliny octové je pak cca 4-5 %. Ochucený i neochucený ocet můžete klidně zaměnit. Pokud ovšem použijete ochucený ocet místo běžného, nezapomeňte z původního receptu odstranit 4 polévkové lžíce cukru a 2 čajové lžičky soli na 120 ml octa.
Mohlo by vás zajímat
Do salátů i na maso
Světlý rýžový ocet se kromě sushi přidává třeba do nakládané zeleniny, ale také do marinád na ryby nebo na maso, neboť potlačuje silnější pachy ryb a masa. Vhodný je i do různých salátových zálivek nebo třeba při přípravě karamelizované cibulky. Z červeného a černého rýžového octa připravíte vynikající omáčku k namáčení, můžete jí ochutit také nudle, polévky a pokrmy z mořských plodů. I z těchto octů se připravují marinády na maso. Černý rýžový ocet se konzumuje také jako nápoj. Rýžový ocet, hlavně ten bílý/světlý, lze použít místo ostatních druhů octů. Jen je třeba upravit množství. Polovina polévkové lžíce klasického destilovaného octa odpovídá svou silou 1 polévkové lžíci rýžového octa. A pokud byste nevěděli jak ochutit rýži na sushi, tady máte recept: Na 1 hrnek suché rýže na sushi dejte 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli. Ocet nejprve se solí a cukrem zahřejte, nechte rozpustit a pak teprve vmíchejte do rýže.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více