Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů
27. 7. 2021 Životní styl
Malé kuličky angreštu, pokryté někdy jemným chmýřím, patří mezi oblíbené letní ovoce. Kromě skvělé chuti jsou také ale parádním přírodním léčivem. Pojďte si s námi připomenout, co všechno angrešt umí a proč bylo dlouhá léta jeho pěstování v Americe zakázáno.
Zakázané ovoce
Jak uvádí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, pravlastí angreštu je Evropa, Amerika i střední Asie, kde bylo tohle ovoce oblíbené už od středověku. Intenzivnější pěstování nastalo až v 17. století, a to zejména v západoevropských zemích. V Americe kyselé angrešty „frčely“ na začátku 20. století. Za velkou louží se z nich dělalo želé a marmeláda. Jenže pak přišel zlom. Jak uvádí portál Hobbyfarms.com, v roce 1911 bylo na základě federálního zákazu zakázáno pěstovat všechny druhy rybízu i angrešt, protože tyto rostliny sloužily jako mezihostitel choroby, která napadala borovice bílé, což nelibě nesli zastánci dřevařského průmyslu. Díky pozdějšímu vývoji nových odrůd rostlin odolných vůči chorobám byl naštěstí o 55 let později federální zákaz v roce 1966 zrušen a bylo ponecháno už jen na rozhodnutí jednotlivých států, které druhy „bobulí“ na svém území povolí. U nás angrešt sice po revoluci taky trochu upadl v zapomnění, ale v posledních letech se jeho kyselá sláva zase vrací na scénu. A je to dobře. Srstka angrešt neboli srstka obecná či meruzalka srstka, je zajímavý zahradní či lesní keř, s plody nezaměnitelné chuti, které mají v kuchyni široké uplatnění a ještě jsou mimořádně zdravé!
Mohlo by vás zajímat
Vitaminy za zahrady
Angrešt obsahuje, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék, provitamin A, vitamin B, biotin, vitamin C, dále mangan, hořčík, draslík, křemík, měď a hodně vlákniny. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace angreštu napomáhá k očistě organizmu, podporuje růst vlasů, prospívá pleti, posiluje cévy, mírní křečové žíly a působí lehce močopudně. A to není všechno. V angreštu obsažená měď je důležitá též pro srdce, imunitní systém a mozek. Mangan podporuje metabolismus, tvorbu kostí, reprodukci a imunitní reakce, zatímco draslík je nezbytný pro normální funkci buněk. Tohle všechno je navíc „ukryto“ ve sladkokyselém kabátku bobule, jež má podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g pouze 200 kJ. Angrešt je proto zdravá dietní svačinka, která díky obsahu vlákniny parádně zasytí a díky příjemné chuti zase uspokojí touhy na sladkostech.
Mohlo by vás zajímat
Co s ním v kuchyni
Nejlepší je jíst angrešt jen tak, syrový, třeba jako součást ovocných salátů. Díky vysokému obsahu pektinu se ale angrešt skvěle hodí i pro zavřování, ochutit jím můžete také domácí limonády a samozřejmě může být parádní součástí bublanin a jiných letních koláčů. Užijte si jej, dokud má sezonu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl