Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?
2. 8. 2021 Životní styl
Promeškali jste možnost vysadit si na zahrádce bylinky? Řeřichu si můžete vypěstovat kdykoliv během roku a stačit vám k tomu bude jen kousek vaty a miska. Navíc vám vyroste hodně rychle, už za pár dní si jí můžete ozdobit třeba chleba s máslem.
Vypěstujete ji snadno a rychle
Drobná rostlinka s malými lístečky řeřicha setá neboli také řeřicha zahradní se může pěstovat i na zahradě, na záhonku ale potřebuje stálou vlhkost. Do zeminy ji můžete vysazovat od jara do podzimu, v létě je její vrcholné období. Pokud ji pěstujete na záhonku, je lepší ji držet v polostínu, jinak rychle vykvete a ztrácí pak svou chuť. Ale ani kvetoucí řeřicha není k zahození, právě ta se používá v lidovém léčitelství. Ze záhonu se řeřicha sklízí až po 10-14 dnech, i proto je jednodušší si ji nechat vyrůst na již zmiňované vatě doma na parapetu.
Mohlo by vás zajímat
Jediné co potřebujete je trocha sluníčka a také dobrou paměť, abyste nezapomněli vatu zvlhčovat. Semínka, která koupíte v jakémkoliv zahradnictví, jen nasypete na navlhčenou vatu nebo kapesník. Pro lepší udržení vlhkosti se doporučuje misky zakrýt potravinovou fólií. Důležité je, aby semínka na vatě naplavala, klíčit začnou velice rychle a za pět dnů už máte rostlinku vzrostlou. Může dorůst výšky až 60 cm, sklízí se ale většinou, když má jen pár centimetrů. V tu chvíli je řeřicha i nejlepší, nejchutnější a zdraví nejprospěšnější. Z vyšších rostlinek se sestřihává vršek a bylina znovu dorůstá. Sklízet ji pak můžete i několikrát.
Mohlo by vás zajímat
Léčivka vhodná do čajů i mastí
Řeřicha pochází z Íráku a vůbec ze zemí Blízkého východu, odkud se rozšířila do celé Evropy a Asie. Používala se již v období antiky a i u nás byl salát z řeřichy populární již ve středověku. Patří do čeledi brukvovitých, celkem existuje přibližně 175 druhů řeřichy. Řeřicha je doslova vitaminová bomba a předčí dokonce i citrusy. Jak se uvádí na stránkách Healthwithfood.org, řeřicha obsahuje vitamin A, vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, E a K. Kromě toho je bohatá i na velké množství minerálů - draslík, hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor a jód. Jako bonus jsou v ní ještě nasycené mastné kyseliny a vláknina. Řeřicha se proto využívá jako klasická léčivka.
Mohlo by vás zajímat
Podle stránek Britannica.com vyniká řeřicha svými pročišťujícími schopnostmi, doporučuje se při kašli, neboť usnadňuje vykašlávání, ulevuje od bolestí zad, pomáhá při trávicích obtížích i zánětech močových cest a měchýře. Řeřichu je možné odšťavnit a pak na pročištění organizmu užívat 2-3 lžíce denně. Zbavíte se únavy a budete mít víc energie. Připravit si z ní můžete i čaj jako z každé jiné bylinky. Jednu lžíci čerstvé nebo lžičku sušené bylinky zalijte 250 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte 3x denně. Tinktura z řeřichy je vhodná na potírání bolavých zad a kloubů. Na ni zalijte 2 lžíce řeřichy vodkou nebo jiným alkoholem a nechte 14 dní louhovat. Dáváte-li přednost mazání mastí, vmíchejte 4 hrsti nasekané řeřichy do rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Do pomazánek i do salátů
Řeřicha setá se používá nejen jako léčivá bylina, ale i jako listová zelenina. Většinou si ji lidé vysazují v zimě nebo na jaře, kdy není dostupná jiná zelenina. Proč si ale nevychutnat její výjimečnou chuť po i v létě? Má výrazně kořenité aroma a štiplavou trochu pepřovou a mírně nahořklou chuť. Konzumuje se vždy čerstvá, v tepelném stavu ztrácí cenné látky, ale i svou typickou chuť. Přidává se do salátů, pomazánek či polévek, nejlepší je ale stejně jen nasypaná na chlebu s máslem a navíc ještě s vařeným vajíčkem. Vynikající jsou naklíčená semínka, ta jsou prý dokonce mnohem zdravější než vzrostlá rostlina. Použití je přitom stejné. K dochucení salátů je vynikající řeřichový ocet. Připravíte ho snadno: Několik hrstí řeřichy i s květy zalijte třemi šálky vinného octa a 10 dní louhujte na slunci.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
IKEA otevřela první restauraci mimo obchodní dům: Lidé se hrnou na švédské kuličky i vegetariánské hotdogy
Každý, kdo někdy zavítal do obchodního domu IKEA,… Číst více
Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu
V obchodech můžeme koupit kukuřici čerstvou, mraženou, sterilovanou, vařenou i zavařenou. Máte chuť na vařené kukuřičné klasy? Ze supermarketu nosíme… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžete téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více