Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
4. 8. 2021 Životní styl
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“. Broskve se totiž mohou na kráse a hebkosti pleti skutečně významně podílet. A nejen to. Navíc je tohle šťavnaté ovoce plné vitaminů a minerálních látek, takže prospěje i zdraví celkově. Připomeňte si s námi, čím broskve vynikají a proč se jim říká ovoce nesmrtelných.
Plody z kamene
Už jste někdy slyšeli spojení kamenné ovoce? Právě tak se říká broskvím, a nejen jim. Tento výraz z angličtiny označuje peckové ovoce, které má uprostřed jako kámen tvrdou pecku obklopenou dužinou. Patří tam nejen třešně, nektarinky, švestky, blumy, meruňky ale i exotické mango, liči, datle a olivy. Všechny tyto plody spojuje kromě pecky ještě jedno – významně prospívají našemu zdraví. I ty pecky mají v případě broskví své využití. Z rozemletých jader broskví (a nebo meruněk) se připravuje náhražka marcipánu – tzv. persipán. Jeho název pak odkazuje na latinské druhové jméno broskve, které zní persica.
Mohlo by vás zajímat
Zajistí dlouhý život?
V současnosti u nás broskve tak zdomácněly, že by snad nikoho nenapadlo, že pochází až z daleké Číny. Odtud se pak rozšířily do Persie (dnešního Íránu), kde měli místní zemědělci velkou zásluhu na rozvoji jejich pěstování. I proto se zpočátku broskvím říkalo nejen u nás perská jablka. Ve staročeštině se ale používaly i názvy jako břeskve, madlenky, májový květ či tvrdky. A jsme opět u toho kamenného ovoce. Broskví si stále nesmírně váží i v jejich domovině, v Číně. Dodnes jim tam přezdívají ovoce nesmrtelných a jsou tam považovány za symbol dlouhověkosti a ženství. Strom i plody podle pověsti uměly odhánět zlé démony, navíc prý okvětní lístky mohly očarovat člověka, jak se píše v knize Čínské symboly od L. Obuchové. Svými krásnými růžovými květy připomíná broskev šípkovou růži, což není náhoda. Broskvoň totiž patří do stejné čeledi jako růže, tedy mezi růžovité. Rozlišuje se více než 100 variant broskví, jež se liší svou velikostí, tvarem i chutí. V obchodech jste se už určitě setkali se šťavnatými plochými broskvemi, variantou broskví jsou i nektarinky, jimž chybí pro broskev typické chloupky.
Plné vody a vlákniny
V létě se vyplatí si dávat broskve hlavně kvůli jejich vysokému obsahu vody, neboť ideálně doplní pitný režim. Jak uvádí web Kaloricketabulky.cz, voda tvoří až 90 % plodu, i tak je tam prostor pro další živiny. Právě voda má největší zásluhy na pozitivním vlivu broskví na naši pokožku. Ve spojení s vitaminem C, jež zlepšuje elasticitu pleti a vyrovnává její barevný tón, a betakarotenem, jenž jí dodá zářivost a snižuje možnost spálení od sluníčka, udržují tyhle dvě složky vaši pokožku stále mladou a zabraňují předčasnému tvoření vrásek. Ovoce je navíc bohaté i na vlákninu. Napomáhá tak správnému trávení, dobrému fungování střev a pomáhá udržet si ideální váhu. Z hlediska vitaminů je u broskví nejvíc zastoupen vitamin C, mezi minerály vede draslík. Ani množství dalších minerálů a vitaminů není zanedbatelné. Broskev má i dostatek vitaminu A, dále obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin K. Z minerálů je to kromě draslíku i jód, fluor, mangan, železo, zinek, selen, chrom, fosfor, sodík, hořčík, pektin, měď a vápník.
Na srdce i alergie
Nejen pleti prospívají broskve, díky nim dodáme tělu právě i chybějící vitaminy a minerály a předejdeme mnoha nemocem. Podle webu Healthline.com broskve snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, mírní vysoký krevní tlak i hladinu tzv. špatného cholesterolu. Oceníte je i při projevech alergie, navíc posilují imunitu a mohou bojovat proti některým typům bakterií. Kromě toho jsou plné antioxidantů, jež pomáhají chránit tělo před stárnutím a nemocemi. Čím je ovoce čerstvější a zralejší, tím více antioxidantů obsahuje. Tak vzhůru na sběr!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů
Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami