Hříšně sladké léto: 3 zahraniční dezerty, které si zamilujete
3. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Ačkoliv se většina lidí snaží zachovat si přes léto štíhlou figuru, na dovolené je těžké odolat moučníku po lahodné večeři. Pokud se tedy chystáte na cesty a patříte mezi milovníky sladkých teček, zbystřete. Tyto tři delikátní zahraniční dezerty totiž rozhodně musíte ochutnat!
Tiramisu
Piškoty, černá káva a vůně kakaa. To vše společně s nadýchaným mascarpone tvoří delikátní symfonii chutí, kterou umí na jazyku rozehrát jen a pouze tiramisu. Tento tradiční italský dezert je oblíbený nejen ve své rodné zemi, ale popularitě se těší téměř po celém světě. Za vznikem této pochoutky stojí italský cukrář Carminantonio Lannaccone, který první verzi tohoto dezertu představil v roce 1970. Tehdy smíchal ingredience typické pro daný region, tedy silnou kávu, mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty. Nicméně vyladit recept do aktuální podoby mu údajně trvalo ještě dva roky.
TIP: Rádi poznáváte zahraniční kulturu skrze gastronomii? Ne každé jídlo musí vašemu žaludku sednout sednout. Raději si proto zřiďte cestovní pojištění, to vám bude krýt záda, zatímco se budete oddávat kulinářským radovánkám.
Crème brûlée
Kdo by nemiloval smyslnou vůni vanilky s nádechem romantické Paříže. Crème brûlée je ikonickou francouzskou delikatesou, kterou na svých cestách rozhodně nesmíte vynechat. Je známá především díky své křupavé krustičce, kterou na lehkém a sladkém vanilkovém krému vytvoříte pomocí flambovací pistole. Recept na crème brûlée se ve francouzské kuchyni poprvé objevil v roce 1691, a to v kuchařce mistra Massioalota. Jeho kulinářskému umění holdoval mimo jiné i Filip I. Orleánský, což byl bratr slavného Ludvíka XIV. V průběhu následujících století se z crème brûlée stal poklad francouzské národní kuchyně.
Pastéis de nata
Kdo by neznal tyto luxusní portugalské koláčky plněné žloutkovým krémem. Pastéis de nata se poprvé objevily v 19. století v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém. Takřka ihned se začaly těšit velké oblibě a dnes na ně můžete v Portugalsku narazit takřka na každém rohu. Základem pastéis de nata je listové těsto, které se naplní směsí z mléka nebo smetany, vaječných žloutků, cukru, mouky a vanilkového extraktu. Vzniklá směs se nechá provařit a zhoustnout. Následně se jí plní košíčky z listového těsta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit