Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
8. 8. 2021 Životní styl
Patříte k těm, kteří si ještě pamatují mléčný kysaný nápoj Biokys? Prodával se v kelímku a byl neskutečně kyselý. Dnes je podobných „pitíček“ mnohem víc, mají ale jemnější chuť a často i různé příchutě. Stojí na pomezí mezí jogurtem a mlékem, výborně osvěží a hlavně prospívají zdraví.
Lepší než normální mléko
Zakysaných neboli fermentovaných mléčných nápojů existuje celá řada. Vyrábějí se metodou přirozeného či řízeného mléčného nebo alkoholového kvašení, při němž vzniká kyselina mléčná. Stejně jako běžné mléčné nápoje obsahují dostatek vápníku, kromě toho ale i probiotické bakteriální kultury, díky nimž, jak píší na webu Healthline.com, nám jejich konzumace víc prospívá. Oproti normálnímu mléku mají delší dobu trvanlivosti, osvěžující chuť, jsou lépe stravitelná a v mnoha dalších ohledech mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jak je uvedeno na webu Organicfacts.net jsou kysaná mléka bohatá na vitaminy A, B, D a kromě vápníku i na další minerály – fosfor, zinek, draslík a jód. Díky probiotikům prospívají našemu zažívacímu ústrojí, usnadňují trávení a předcházejí zácpám, křečím a nadýmání. Kromě toho posilují náš imunitní systém, pomáhají dostat ven z těla toxiny a snižují hladinu cholesterolu. Kysané mléko navíc není takovým alergenem, takže ho mohou popíjet i někteří z lidí, jimž normální mléko nedělá dobře. Kysané mléko se hojně využívá i na vaření a pečení do různých koláčů, bábovek a muffinů. Moučníky s fermentovanými nápoji jsou totiž mnohem kypřejší a vláčnější.
Mohlo by vás zajímat
Zákys, kyška a kysané mléko
Do této skupiny patří jakýkoliv mléčný nápoj, který vznikl působením některé mléčné kultury, většinou smetanové – tak vzniká smetanový zákys. Původně vznikaly přirozeným kysáním mléka, nyní jsou při jejich výrobě používány čisté mlékařské kultury (startéry), tedy bakterie mléčného kysání. Speciálním výrobkem je tzv. ABT mléko. Je nejzdravější, neboť v jeho případě byly k původní mléčné kultuře ještě navíc přidány probiotické bakterie (bifidokultura Lactobacillus acidiphilus, Bifidobacterium a Streptococcus termophilus – tedy ABT).
Mohlo by vás zajímat
Kefír a kefírové mléko
Kefír je kvašeným nápojem, který vzniká přidáním kefírových zrn do mléka. Kefírová zrna jsou kombinací mléčných bakterií a kvasinek. Jejich působením dochází k prokysávání a částečně i k alkoholovému kvašení. Právě díky tomu kefír lehce perlí. Jeho chuť je výraznější, pikantní a maličko nahořklá. Podle stránek Zakonyprolidi.cz musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10000 kvasinek. V případě kefírového mléka nejsou tak přísná pravidla. Bakterií musí být stejně, kvasinek stačí méně.
Mohlo by vás zajímat
Acidofilní mléko
Jde o druh kyselého mléka, které obsahuje bakterii mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus. Tato kvasinka se přidává do normálního mléka (podle vyhlášky jich v jednom gramu musí být milion). Kvasinka se živí laktózou, a tak vytváří kyselinu mléčnou. Na rozdíl od jogurtu tu ale neprobíhá kvašení. Slovo acidofilní totiž znamená žijící v kyselém prostředí neboli kyselomilný. Nutriční hodnota acidofilního mléka je stejná jako u běžného mléka. Na rozdíl od dalších zakysaných nápojů je hodně kyselé. Často se proto míchá se smetanovým zákysem.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtové mléko
Většinou jej koupíte v ochucené formě s různými ovocnými příchutěmi. Jde vlastně jen o naředěný jogurt, přičemž jogurtová složka v něm musí být z 50 %. I složením se logicky jogurtu podobá a jeho základem je jogurtová kultura. Může být různě tučné a někdy až zbytečně moc sladké.
Mohlo by vás zajímat
Podmáslí
Přestože svým názvem připomíná máslo, je ze všech těchto nápojů podmáslí nejméně tučné (maimálně obsahuje 1,5 % tuku, většinou ale jen 0,5 %). Podmáslí je vedlejším produktem při stloukání másla. V případě, že se máslo nevyrábí ze zakysané smetany, ale ze sladké, je nutné přidat zákys. Pak vzniká kysané případně šlehané podmáslí. Chuťově není tak výrazné, je mnohem jemnější, takže určitě zachutná těm, kteří kyselému příliš neholdují. V každém případě se ale doporučuje jednotlivé výrobky střídat a vytěžit tak co nejvíc z jednotlivých druhů bakterií.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Že nepasterizované mléko škodí? Mýtus! Tady je 5 důvodů, proč ho pít
Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami