Byliny v kuchyni: Ostružiny posílí imunitu i paměť, odvar z listů skvěle vyčistí pleť!
7. 8. 2021 Životní styl
V obchodech patří mezi nejdražší, na zahrádkách mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Výživoví odborníci je řadí mezi superpotraviny. Ostružiny jsou totiž nejen mimořádně dobré, ale taky mimořádně zdravé. Víte, s kterými neduhy vám pomohou?
Vzácný keř z Ameriky
Ostružiník je keř, který patří do rodu rostlin z čeledi růžovitých. Jeho plody z botanického hlediska tvoří souplodí peckoviček. Ostružiníky jsou vzpřímené nebo plazivé keře s ostny nebo bez nich, případně též vytrvalé byliny. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék jsou domovem ostružiníku Asie a Severní Amerika, ale už stovky let se ostružiníky pěstují, kromě Antarktidy, doslova na celém světě. Speciální botanické odvětví, které zkoumá ostružiníky, se nazývá batologie. A že je co zkoumat! V rámci čeledi růžovitých totiž ostružiník patří do podčeledi Rosoideae, v níž tvoří vlastní kategorii Rubeae. Počet druhů tohoto rodu je obrovský a přesahuje tisícovku. My se nejčastěji setkáváme s ostružiníkem křovitým a hlavně s jeho šťavnatými plody.
Mohlo by vás zajímat
Zdraví, které chutná
Ostružiny mají podle údajů na webu Bbcgoodfood.com celou řadu důležitých živin. Vynikají zejména obsahem vitaminu C, dále jsou zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu A, draslíku, hořčíku, vápníku a bioflavonoidů. Celý tento „koktejl“ působí jako posilovač naší imunity, brzdí rozvoj zánětů, pomáhá při nervozitě, zpevňuje stěny cév a zlepšuje činnost žláz. A to není všechno. Podle studie na zvířatech, kterou publikoval časopis Nutritional Neuroscience Journal, se zdá, že pravidelné pojídání ostružin zlepšuje motorické i kognitivní funkce mozku. Při studie provedené v roce 2013 v časopise Journal of Periodontal Research se pro změnu zjistilo, že ostružiny mají antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky. Čerstvá ostružinová šťáva pomáhá při chrapotu.
Mohlo by vás zajímat
Zázračné listování
Z ostružiníku jsou zdravé nejenom plody, ale také listy. Jak uvádí portál Livestrong.com, podle studie publikované v roce 2014 v časopise Pharmacognosy Review jsou ostružiník a jeho listy dobrým zdrojem tříslovin, železa, vitaminu C a dalších antioxidantů. Ostružinové listy tak slouží jako účinné léčivo při průjmu, při regulaci menstruačních potíží u žen, nebo při chudokrevnosti. Odvar z listů se používá i při zánětech v dutině ústní a k léčbě aft. Listy lze sbírat od dubna do září a poté je vhodné je usušit pro pozdější přípravu čaje.
Ostružinový čaj se připravuje tak, že jednu až dvě čajové lžičky sušených listů přelijete horkou vodou, přikryjete a necháte asi 4 minuty louhovat. Poté scedíte a popíjíte. Čaj je možné osladit medem. Listy ostružiníku mohou být také součástí bylinných čajových směsí a kromě vnitřního užívání je lze aplikovat také zevně. Odvar z listů poslouží jako příjemné pleťové tonikum.
Co s nimi v kuchyni
Ostružiny je nejlepší konzumovat čerstvé, ale na zimu si je můžete také usušit nebo zamrazit, rozhodně se vyplatí usušit jejich listy. A co s plody? Uplatníte je při přípravě džemů, sirupů, kompotů, likérů nebo ovocných vín. Po sběru nebo nákupu je ale potřeba udělat to rychle. Čerstvé ostružiny, podobně jako jahody, rychle podléhají zkáze.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat