Holka u plotny radí: Jak udělat nejlepší plněné papriky? Jedna surovina vás asi překvapí!
9. 8. 2021 Vaření
Plněné papriky patří mezi oblíbená letní jídla. V různých zemích existují různé možnosti, čím tuhle zeleninu naplnit. My máme jasno. U nás vede variace se směsí masa a rýže s rajskou omáčkou. Víte, jak tohle jídlo připravit tak, aby mu nikdo neodolal? S tím nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Správné suroviny
Asi je to jasné jak facka, ale pro pořádek si pojďme zopakovat základní suroviny. Pro přípravu plněných paprik potřebujeme světle zelené, zeleninové papriky, dále směs mletého masa (hovězí a vepřové), nebo jen mleté vepřové maso, předem uvařenou a vychladlou rýži, vajíčko a koření. Na rajskou omáčku potom musíme mít cibuli, rajský protlak nebo rajčata a případně další suroviny, podle chuti. „Dejte přednost směsi vepřového a hovězího masa, nebo jen vepřového, ale hlavně ne moc libového. Jinak by jídlo nebylo dost šťavnaté,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny. Zároveň se na tento pokrm nehodí ani jiné druhy paprik, než klasické zeleninové. Jakou rýži zvolíte, to zas tak důležité není, podstatné je, aby nebyla uvařená moc.
Mohlo by vás zajímat
„Některé předpisy počítají s plněním paprik masem a rýží za syrova, jiné s rýží vařenou. Podle mě to chce něco mezi tím. Moc uvařená rýže může při pečení paprik až příliš změknout, syrová zase může být tvrdá,“ říká Šárka Adámková a dodává, že ideální je, když je rýže uvařená na skus, během pečení paprik se pak správně dodělá a zároveň do sebe ještě nasákne chuť, vůni a šťávu z masa. Šárka nám zároveň prozradila svůj recept na plněné papriky, včetně jedné vychytávky, a popíše vám postup krok za krokem.
Jak na to
Připravte si: 8 paprik, 400 g mletého masa, sůl, pepř, 250 g vařené vychladlé rýže, 1 vejce a 1 stroužek česneku. Na omáčku budete potřebovat: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 plechovky konzervovaných rajčat, sůl, trochu cukru a paprikovou pastu. Postup je snadný. „Nejdříve smíchejte maso s rýží, vajíčkem, solí, pepřem a utřeným česnekem a dobře propracujte, ať hmota drží pěkně pohromadě. Potom omyjte papriky a seřízněte z nich vršky, ale nevyhazujte je! Vnitřek paprik zbavte žeber a semínek a naplňte směsí masa a rýže tak, aby směs trochu přečnívala. Pak přiklopte vrškem,“ říká Šárka s tím, že potom je potřeba na oleji dosklovita osmahnout oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. „Cibuli dejte do pekáče, na ni vylijte dvě plechovky krájených rajčat z konzervy a přidejte i dvě až tři lžíce paprikové pasty. Tohle se sice obvykle nedělá, ale já mám s touhle přísadou moc dobrou zkušenost. Papriková pasta k paprikám skvěle chuťově ladí, navíc je sama o sobě dost výrazná a ve spojení s cibulí a rajčaty vytvoří výtečnou chuť omáčky. Ostatně, skvělá je třeba i v leču,“ upřesňuje Holka u plotny.
Mohlo by vás zajímat
Dochucení a pečení
Omáčku z rajčat a paprikové pasty ochutnejte, případně dochuťte solí a trochou cukru. Potom do ní vložte naplněné papriky, pekáč přikryjte a vše dejte péct do středně vyhřáté trouby. „Plněné papriky se mohou také dusit na plotně, nebo se omáčka může dělat z protlaku a zahušťovat moukou, ale tahle verze je nejen svěží, ale zároveň i přirozeně bezlepková,“ říká Šárka Adámková, která radí zhruba po dvaceti minutách pekáč odkrýt, papriky otočit a dopéct. Omáčku lze na závěr rozmixovat a propasírovat, aby byla hladká, ale není to nutné. K takto upraveným paprikám zároveň není nutné podávat žádnou přílohu, geniální spojení masa a rýže už obsahuje obojí. Ale máte-li doma velké jedlíky, vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Tak dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře (3)